Stockholm bjöd verkligen på fint väder i helgen. Lite småblåsigt men är man Malmöbo känns orkan som vindpustar...

Sala Thai på St Eriksplan är ett föredöme för thailändska restauranger. Det är så trevligt och så bra att det faktiskt är synd att ta med maten hem. Bättre att uppleva restaurangen såsom krögaren tänkt sig, det fulländar upplevelsen. Kanske något dyrare än vad man är van vid på en asiatisk restaurang men det är verkligen värt varje öre.

Lördagslunch på Sturehof är väl en klassiker och en tradition synd att bryta. Men köket får gärna bryta menytraditionen någon gång, en överraskning då och då skulle vara välkommen. Muscadeten på glas är en 100-kronorshistoria blaskigt, smaklöst vin. De 5 assietterna skulle behöva en ansiktslyftning. Köttbullar är dock alltid ett säkert kort. Det bästa med besöket är alltid knäcket och kaviar- & gräslöksmoussen, kan jag få beställa endast det nästa gång...?

Så har Pontus slagit upp portarna på sin nya krog på Brunnbergsgatan. Pontus in the Green House var en av mina absolut bästa matupplevelser hittills, därför var förväntningarna höga. Nivån, ambiencen och priserna på Brunnbergsgatan är medvetet lägre, antagligen för att attrahera en större målgrupp. Lokalen imponerar direkt. Stort, öppet och luftigt i etager. Servicen är angenäm och trevlig, låt gå för att förrätten anländer innan vinet och för att bordet är 30 min försenat. Men maten imponerar inte trots att vi vet de nya förutsättningarna. Vi vet ju vad de kan! Men vad gör fusk-Fabergéägget med konstiga meddelanden på bordet? För att få något att prata om...?

Fredagskväll i Vasastan. På Gästrikegatan har en viatnamesisk restaurang, Xe Om Indochine, intagit lokalerna. Den vietnamesiske krögaren och tillika köksmästaren sprider gärna entusiasm över sitt asiatiska kök – men varför döper han då sina rätter till Disco Inferno och Shaking Beef...? Vårrullarna med olika fyllningar är smakrika och goda. Likaså Hot Pot på skaldjur, mycket fräsch limesmak. Tournedos marinerad i 24 timmar är en kryddig, tjock härlig köttbit som serveras med sötpotatis. Köttet är perfekt – men hur asiatiskt känns det? Efter restaurangbesöket kan jag nog inte säga vad som utgör det vietnamesiska köket – eller är det så att det måste finnas europeiska influenser för att gå runt...?

Maria Dahlquist