Spänningen var hög och framtiden står på spel för de 6 finalisterna i Årets kock och SM i matlagning. Juryn var i år ovanligt enig om att Michael Björklund var den värdige segraren.
Han lagade som varmrätt "Smörstekt lax med senapspanerad sparris och små morötter, pilgrimsmusslor toppade med lätt syrlig tomat och schalottenlök, jordärtskocks- och potatisbakelse, blåmusselsås".

Lax och musslor ett måste
Huvudråvarorna till varmrätten var för alla kockarna; en sida lax, pilgrimsmusslor och/eller blåmusslor. Därutöver får man själv välja råvaror, dock inte caviar, ank- eller gåslever, samt tryffel.
Trots att Michel bara är 24 år har många meriter på sin lista. 1997 vann han Årets kock i Finland. Han är nämligen Ålänning i grunden. Utmärkelsen i Sverige "smäller" dock högre för honom, då han menar att konkurrensen är större här.Dessutom sa han på presskonferensen att de svenska tävlingarna har en mer internationell klass. I januari 1999 fick han sitt internationella genombrott när han tog en delad femteplats i Bocuse D´Or, som är matlagnings-VM.
Michael har fått sitt stora matintresse hemifrån, med både mamma och pappa jobbandes i branschen. Han uppskattar enkla, tydliga smaker och försöker utveckla svensk husmanskost, men är också intresserad av fransk, spansk och italiensk matlagning.

Street food-rätter
Nytt tävlingsmoment för i år var att också laga street-food mat för 30 pers. Med det menas mat som man kan köpa med sig från gatan och äta "i handen" eller ta med till kontoret. Råvarorna var valfria. Här var det trevligt att flera tävlande valde svenska råvaror som oxbringa och rotfrukter.
Michael vann med just en "Jordärtskockssoppa med oxbringa och rotsaker, krasse och cheddartoast med senapscreme". Här tillagades 30 port, till skillnad mot 10 för varmrätten. Det innebar att vi i pressen fick möjlighet till provsmakning. Jag kan garantera er att hans soppa smakade fantastiskt. Du kan själv pröva enligt receptet nedan.

Margareta Schildt-Landgren
2000-02-03