Den ljusaste tiden på hela året är här! Vi är många som har en stor förhoppning om att midsommarvädret skall vara gynnsamt. Vi styr ju inte över vädret, men väl över vad vi önskar ha på bordet i helgen. Sill, potatis och jordgubbar är nog givet på hos de flesta. Gör midsommarmaten traditionell, fast på lite annorlunda sätt i år!


Sill och potatis med nubbe till

Varva kokt färskpotatis, en matjesbit och rädisa på ett vanligt grillspett av trä. Det ser läckert ut när det serveras och även barnen brukar tycka att det är gott att äta sill på det här sättet.
Det är spännande att göra sin egen snaps. I vår snapsbok hittar du annorlunda snapsar att göra. För att de skall hålla sig kalla är det både praktiskt och vackert att frysa is runt flaskan. Det gör du genom att sätta snapsflaskan i en tom mjölkkartong, hink eller dylikt. Häll vatten så att forman fylls och stoppa i några vackra blommor. Sätt i frysen över natten och tag sedan bort forman. Ställ isklumpen på en liten bricka på bordet och snapsen förblir kall länge.

Jordgubbar med basilikakräm
Barnen föredrar säkert jordgubbar och glass som dessert, men vi vuxna kan behöva lite nya smaker. Mixa färsk basilika med lite florsocker så att det blir ett mos. Tillsätt cirka en dl färskost och eventuellt lite vitt vin, gärrna sött sådant. Vips så har du en god sås till jordgubbarna.!
Glad midsommar!

Margareta Schildt-Landgren
2001-06-18