En del magra och bra livsmedel innehåller mycket kolhydrater. Välj gärna produkter med högre innehåll av fiber.Bakar du eget bröd kan du tillsätta mer fiber, t ex po-fiber, fibrex, kli och kross av olika slag så blir kolhydratupptaget långsammare.
Havregrynsgröt är rejäl och stadig frukost men höjer blodsockret relativt snabbt. Om du tillsätter t ex havrekli eller linfrö kan du uppnå en längre mättnadskänsla eftersom de innehåller mycket fiber. Fiberhavregryn innehåller vetekli som stimulerar tarmrörelserna bra men binder inte lika mycket vätska som havekli. Havrekli kan därför göra att du känner dig mätt lite längre.
Mannagryn kokas på mjölk och du får därför räkna med att måltiden kommer att innehålla mer kalorier än om du skulle äta gröt kokt på vatten. Mannagryn innehåller knappast några fiber eftersom det är vetemjöl. Mannagrynsgröt kan dessutom stoppa upp tarmen pga den kokta mjölken och vete som är stoppande. Det är alltså inte bra att äta varje dag. Vill du ändå gärna äta mannagrynsgröt kan du göra den mer fiberrik genom att tillsätta po-fiber. Po-fiber kommer från potatis och har samma färg och form som mannagryn.
Corn Flakes är fettsnålt och en relativt bra produkt. Corn Flakes innehåller ungefär 5 gram fiber / 100 gram vilket kan låta mycket, men en portion är ca 25 gram vilket ger 1,25 gram fiber.
Kalaspuffar innehåller i stort sett samma mänd kalorier som Corn Flakes. Fettmängden är dubbelt så hög, 2,2 jämfört med 1,1 men det är fortfarande väldigt magert. Kalaspuffar innehåller dessutom lite mer socker än Corn Flakes.
Müsli kan vara både bra och dåligt. En del müslisorter innehåller mycket fett och socker. Här får du leta sig fram och läsa ingrediensförteckningen. Man kan mycket väl blanda ihop sin egen blandning av tex havregryn, havrekli, linfrö, russin, rågflingor, fibrex osv. En müsli som består av enbart havregryn är inte en fiberrik och bra müsli.

Maria Dahlquist
2000-10-01