Muffins är kanske ett av de bakverk som går att variera allra mest. Du kan smaksätta dina muffins med så gott som vad som helst, och variera dem från söta efterrättsmuffins till mer nyttiga matmuffins. Muffins är enkla i sitt grundrecept och går snabbt att baka. Så länge du har smör, ägg, mjölk, mjöl, socker och bakpulver hemma, kan du lätt slänga ihop en sats muffins. Receptet är alltså ganska likt det klassiga sockerkaksreceptet, den största skillnaden är att muffins alltid bakas i portionsstorlek.


Vanliga muffins enligt grundrecept och utan smaksättning är så enkla att även de minsta barnen kan hjälpa till att baka dem. Ingredienserna blandas ihop utan svåra metoder och hälls upp i vanliga muffinsformar. De gräddar i ugnen på bara några minuter och ut kommer fluffiga, goda och rykande färska muffins. Tebjudningen eller fikastunden kan genast börja och barnen får stoltsera med de hembakta muffinsen! Vill du smaksätta muffinsen är den absolut enklaste varianten chokladmuffins, tillsätt bara kakao i smeten. Att lägga några färska bär i formen innan gräddning ger lyxiga hallon- eller blåbärsmuffins på enklaste sätt.

Vill du piffa upp dina muffins lite extra tillsätter du hackad blockchoklad som blandas i smeten. Chokladen smälter i ugnen och blir som en mjuk sås om muffinsen äts varm eller som små knapriga  chokladöverraskningar om muffinsen äts senare när den svalnat. Du kan också blanda i hackade nötter, till exempel hasselnöt eller valnöt. Pistagenötter ger en salt smak som är god i riktigt chokladiga muffins. Rivna morötter i muffinsmeten ger gudomligt saftiga morotsmuffins som gör sig bra med en sötsyrlig kräm av Philadelphiaost, citron och florsocker på toppen.

Matmuffins gör du enkelt genom att inspireras av olika pizzasmaker. Smeten till matmuffins är inte lika söt som till efterrättsmuffins och dina matmuffins blir extra saftiga om du ersätter mjölken med filmjölk. Matmuffinsen kan gärna innehålla andra sorters mjöl än vete och du kan även blanda i cayennepeppar eller andra kryddor i smeten. Prova att fylla muffinsen med bacon, getost eller kanske fetaost. Låt fantasin flöda! Ingredienserna på din favoritpizza passar säkert alldeles utmärkt även som muffinsvariant.

Vanliga svenska muffins reser sig ur muffinsformen med hjälp av bakpulver. Oftast blir de dock inte lika stora som de amerikanska jättevarianter vi ibland ser på caféerna. Inte heller har vi för vana att dekorera våra muffins så som amerikanerna gör med sina cupcakes. Detta dock vara ett trevigt sätt att förgylla dina enkla muffins och göra dem till riktiga små minitårtor att bjuda på vid speciella tillfällen. Toppa dina muffins med en härlig chokladkräm eller frosting och dekorera med strössel eller marsipanfigurer så har du en uppskattad present till födelsedagsbarnet. På möhippan kan alla få dekorera sin egen cupcake vilket är ett roligt inslag som dessutom ger alla en mumsig och egenhändigt skapad efterrätt att njuta av.

Muffins är i sin enkelhet en favorit i de svenska hemmen och sedan den amerikanska varianten cupcake slog igenom ser vi dem på nästan varje café. Vi har verkligen anammat kakdekorationens konst och det ska vi fortsätta med! Experimentera loss med smaker och pynt och låt muffinsen få nytt liv!