Nykokta musslor är fantastiskt gott. Med vin, vitlök och vitt bröd kan man lätt drömma sig bort till semesterns medelhav och havsdoftande fiskrestauranger.

Blåmusslor
Blåmusslan odlas och de klamrar sig fast i långa rader på band som sänks ner i vattnet utefter västkusten. De skördas och säljs färska under hela året men finns också frysta. Men köp inte blåmusslor på burk, de smakar hemskt! Se till att de är väl slutna och tvätta noga av skalen så att tång, korall och lera avlägsnas. Musslor som luktar friskt hav ska användas medan öppna, dyluktande ska kasseras.
Bäst blir de om man kokar demi vin, lite vatten, lök och vitlök. Koka dem hastigt under lock tills de öppnar sig och servera dem som de är. Blåmusslor är också goda i fiskgrytor, soppa och sallader. Till musslorna ska ni dricka friska, vita, smakrika viner såsom Chardonnay, Sémillon, Riesling eller Pinot Gris. Tänk på att spara buljongen som musslorna har kokat i, det blir en riktigt god och billig buljong som är bra att frysa in.

Pilgrimsmusslor
På engelska heter de scallops och på franska Coquilles. St Jacques är en exklusivre mussla som nästan alltid säljs frysta med det senaste åren har även färska i lag börjat säljas. De fiskas i trålare utefter Norges, Rysslands och Nordamerikas kuster.
Det är det vita köttet man använder, ofta stekt eller halstrat som tillbehör i fiskrätter, som egen rätt eller serverad med fin buljong och pasta. Det är mycket gott att göra finmald färs av dem, skiva dem tunt och göra carpaccio eller tartar. Eftersom köttet lätt förlorar sin eleganta smak och dessutom snabbt blir segt är det viktigt att tillaga musslorna hastigt, helst inte mer än 2 min. Det här är en av de finaste skaldjurssmakerna även om de under lektiden kan innehålla så mycket umami att de ger bittra bismaker i vin. Beroende på tillbehör och dominerande smaker i rätter kan i stort sett alla vita och mousserande viner serveras till.