Till dig som älskar fisk - bestäm dig inte i förväg vilken fisk du ska köpa hos din handlare, vänta och se vad han har fått i näten. Han kan också ge dig de bästa råden om tillagning och tillbehör. Givetvis kan du alltid be handlaren rensa och filéa din fisk.
Många är lite rädda för att laga och experimentera med fisk, det verkar så mycket svårare än kött. Prova att byta ut rödtungan mot rödspätta i din fiskgratäng. Prova marulk istället för torsk. Fisk kan varieras i det oändliga och är dessutom lättlagad, ganska billig och nyttig, den är proteinrik och innehåller många viktiga vitaminer och mineraler.
Fisk är ett mycket känsligt livsmedel som blir snabbt dåligt. Bäst blir det därför om du lagar fisken samma dag som du köpte den. Om du måste, kan du förvara den 1 dygn i kylen. Måste du förvara den längre än så, måste den frysas så att utseendet och näringen bevaras och bakterietillväxten stoppas. När du sedan ska tina den kan du tänka på att små fiskbitar tinar fort i plastpåse i kallt vatten medan stora bitar kan behöva 8-10 timmar i kylskåpet.
Hur vet jag att fisken är färsk? För det första ska den lukta gott. Titta i ögonen, de ska vara blanka och klara, skinnet ska glänsa och ha ett fast och ljust kött. Fisken ska ligga på isbädd eller i kyldisk när du köper den. Fetthalt - fisk kan vara både mager eller fet. De magrare fiskarna är torsk, rödspätta och gädda. Fetare är lax, sill, ål och makrill.

Tillagning
Fisk innehåller mer vatten än kött och bränns därför lättare. Ett sätt att ge den en fin stekyta är att panera den. För att lyckas med stekt fisk gäller att hålla koll på temperaturen, ju längre stektid desto lägre temperatur. Ca 4 minuters stekning/sida brukar vara lagom, lite beroende av fiskens tjocklek. Stora fiskar stekes bäst i ugnen. Smörj eller olja in ett ugnsfast fat, skiva eventuellt lite ost över fisken, krydda och sätt in fisken i ugnen, ca 175 grader. När fisken fått färg är det gott att späda den med grädde, vin eller buljong.
Fisk kan också kokas, i vatten, buljong eller vin. Se bara till att vätskan nätt och jämt täcker fisken. Den får inte koka utan endast sjuda, annars går den sönder. Kokar den för länge blir den torr och smaklös. Fisken är färdig när köttet är vitt (ljust rosa hos laxar), fast och släpper från ryggbenet. Givetvis kan du koka fisken i ugnen, i sitt eget spad med grönsaker blir godast.


Tips! Fisklukt i kastrullen går bort om man sköljer den med lite ättikssprit!

Maria Dahlquist
2000-10-19