Benny Cederberg, kökschef på restaurang Gastro i Helsingborg tog hem segern i nordiska mästerskapen för kökschefer på mässan Tema 2001 i Köpenhamn i veckan!
I och med segern har Sverige vunnit tävlingen de fem gånger den gått sedan starten. På andra plats placerade sig Norge och bronset tog Island. Finland och Danmark kom på delad fjärdeplats.
Under sex timmar lagade Benny Cederberg en trerättersmeny. Till förrätt lagades en variation på pärlhöns och kammusslor med pumpaflarn och en svamp- och portvinsreduktion. Varmrätten bestod av panerad marulk med hummer, fyllda friterade zucchiniblommor och mandelpotatis serverat med spetskål- och hummersky. Desserten bestod av äpplen i rosmarinkaramell med vanilj- och ostsorbet samt hallontryffel.
Enligt Sveriges Kökschefers Förenings ordförande Sven-Åke Larsson, som satt med i juryn men som inte dömde sin landsmans mat, gav Bennys meny ett genomtänkt, vackert och lätt intryck. Benny Cederberg är lagkapten för svenska kocklandslaget och var med och tog hem guldet vid OS i Tyskland förra året. Tidigare vinnare i nordiska mästerskapen för köksmästare är Rikard Nilsson, Henrik Norström, Stefano Catenacci, Robert Nilsson.

Maria Dahlquist
2001-03-02