Jag tycker att det är helt ofattbart att det redan är dags att fira nyår igen- inför år 2001. Det känns verkligen inte länge sedan alla talade om år 2000 och allt som kunde, och skulle (?) hända vid årsskiftet inför det nya millenniet.
Såhär med det mesta av årets facit i hand kan vi väl konstatera att det blev ganska likt en del andra år vi varit med om, och därmed också årsskiften. Så passa på att koppla av lite inför nyårsafton och tänk igenom hur just du vill fira in det nya året.
Själv anser jag det viktigaste av allt vara att få vaka in det nya året med riktigt goda vänner... och med riktigt god mat. Det sistnämnda är naturligtvis en smaksak och därför måste var och en dana sin middag, men lite klassisk nyårmat finns det ju trots allt.
För min del är det hummern som är absolut viktigast på nyårssupén. Har du möjlighet så går naturligtvis inget att jämföra med färsk hummer och då tycker jag att den skall ätas naturell så att den fräscha smaken riktigt framträder. Ett gott bröd och möjligtvis någon sås och sallad är allt jag vill ha till.
Frusen hummer är emellertid inte alls att förkasta och skall man bjuda in många gäster är det oftast enda alternativet för finanserna. Halvera då hummern på längen och tag ur köttet. Hacka det grovt. Gör en god sås och häll i lite grädde eller crème fraiche och spetsa med lite konjak. Hacka i lite färska champinjoner och vänd till sist ner hummerköttet. Skeda upp "röran" i det tomma hummerskalet och strö över riven ost. Såhär långt kan man förbereda och förvara kallt över natten. Gratinera sedan i 225 grader ca 5-10 min, beroende på hur stora humrarna är. Det skall bara precis bli varmt, för annars blir hummerköttet segt. Bröd och sallad är allt som behövs till.
Just på nyårsafton passar det bra att bjuda många små rätter så kan var och en plocka vad den önskar. I Tilltuggsboken som du kan köpa via shopen finns det mängder med tips på smårätter som lämpar sig en sådan här festlig kväll.

Margareta Schildt-Landgren
2000-12-25