Det händer mycket nytt på matfronten just nu. Här kan du läsa om nyheter i matbranshen, om nya restauranger och nya produkter! Läs om Nordiskt mästerskap i marsipan, Finalisterna till Årets gröna kock och Månadens bröd!

Nordiskt mästerskap i marsipan
Nordiska museet arrangerar ett nordiskt mästerskap i marsipan söndagen den 8 april i anslutning till utställningen Tidernas mat. Åtta finalisters förmåga att skapa marsipanfigurer på temat påsk sätts på prov och museet lovar att alla besökare skall få tillfälle att provsmaka, fråga om knep och möjlighet att köpa med sig hem. Tävlingen pågår mellan klockan 11 och 14. Juryns utlåtande och prisutdelning sker klockan 15.

Finalisterna till Årets gröna kock
Rekordmånga anmälningar till Årets gröna kock bäddar för en tuff final på Norra Latin i Stockholm den 14 maj. Utifrån en förutbestämd råvarukorg kommer de tävlande tillaga en förrättssoppa och en varmrätt.

De sex finalisterna är:
Claes Grännsjö, Restaurang 29+, Göteborg
Fredrik Malm, Petri Pumpa, Malmö
Daniel Müllern, Bantorget 9, Lund
Kristoffer Nord, Gyldene Freden, Stockholm
Nicklas Rapp, Leijontornet, Stockholm
Mario Reisenhofer, Högbo Brukshotell, Sandviken.

Konferencier är Jesper Aspegren och Björn Halling, Restaurangakademin, är juryns ordförande. Tävlingen arrangeras för femte året och är öppen för alla yrkesverksamma kockar.

Månadens bröd är en VR limpa
Varje månad väljer Sveriges Bageriförbund att lyfta fram en av svenskarnas populäraste brödtyper. April månads är limpan. Den är landets bestseller och har en idag en tredjedel av köpebrödsmarknaden. Inom brödbranschen kallas limpan för VR på grund av huvudingredienserna, vete och råg. Genom att varje månad utse månadens bröd vill Bageriförbundet visa på den mångfald som finns och hur gott och nyttigt det är med bröd.

Maria Dahlquist
2001-04-06