Klockan 12.00 lördagen den 17 september öppnade Münchens borgmästare det första ölfatet, vilket betyder att 2000 års Oktoberfest officiellt har startat!
Det är den 167:e gången festen arrangeras. Den går årligen av stapeln i månadsskiftet september-oktober sedan 1810 och är världens största ölfest med miljontals besökare under de två veckor den pågår.
Platsen är Theresienwiese - festområdet i München. Här finns de jättelika öltälten med plats för tusentals personer och typisk umpa-bumpa-musik, nöjesfält, serveringar, restauranger - allt för att skapa en atmosfär av en riktig, jättelik folkfest. Det finns sju stycken öltält på Theresienwiese som ägs av de sex München bryggerierna. För att få servera öl på ängen under de två veckorna i slutet av september varje år måste bryggeriet vara beläget inom staden. Kaltenberg, som har sitt bryggeri en bit utanför staden får inte sälja sitt öl på ängen. Härom året köptes därför ett litet Münchenbryggeri, men stadens herrar var obevekliga, Kaltenberg fick ej tillträde till Oktoberfesten.
Störst av de sex brygegrierna är Spaten och minst är Augustiner. Man brukar säga att Spaten är Münchens Pripps och Augustiner Müncharnas favoritöl. Paulaner, Hofbrauhaus och Lövenbrau har alla jättelila tält som rymmer mellan 4000-13 500 personer vardera. Dessutom har bryggerierna Hack och Pschorr var sitt tält på ängen. 1999 besöktes Oktoberfesten besöktes av 1,1 miljoner besökare den första söndagen och de drack 850.000 liter Oktoberfestöl!

Ölställen att besöka i München
Menterschwaige-Gutshof Menterschwaigstraße 4

ViktualienmarktViktualienmarkt 6

Aumeister Freimann Sondermeierstraße 1

Hofbräuhaus City Center Am Platzl 9

Maria Dahlquist
2000-09-23