Oliver har blivit lika vanliga i vårt kök som tomater och lök, framför allt oljan som är så användbar och nyttig. Oliver sätter den bästa smak på röror, pastan och pizzan.
Olivoljan utgör basen i det italienska köket, men den står också för den sista nyanseringen. Därför har man en olivolja ?för köket? och minst en ?för bordet?. Idag kan man hitta flera högklassiga olivoljor i svenska butiker och de senaste tre åren har den svenska olivoljekonsumtionen fördubblats - till tre deciliter per person och år. Jämför med italienarnas årskonsumtion på 11 liter!
Vi uppskattar verkligen olivolja mer och mer, både för den fantastiska smaken och för de hälsobringande egenskapernas skull. Olivoljans fettsyresammansättning är en av anledningarna till att ?medelhavsdieten? rekommenderas av så många kostexperter. Olivolja är ett omättat fett som är helt kolesterolfritt. 75 procent av fettet är enkelomättat och 12 procent är fleromättat ? en kombination som anses idealisk ur hälsosynpunkt. Olivolja innehåller också stora mängder naturliga antioxidanter, som bland annat anses motverka cancer och åldrande.

Varma oliver
250 g svarta oliver
3 klyftor vitlök
3 msk god olivolja
1 kvist färsk oregano
1 dl vitvinsvinäger
vatten
nymalen peppar

Spola av oliverna och låt dem rinna av. Skär vitlöken i tunna skivor. Värm olivoljan i en stekpanna tillsammans med vitlöken. Rör i oliverna och fräs dem mjuka under omrörning i ca 3 minuter. Strö över hälften av oreganobladen. Häll på vinägern och 2-3 msk vatten. Koka livligt tills spadet reducerats till hälften. Rör ner resten av oreganon, smaksätt med peppar och servera oliverna heta direkt ur pannan. Servera med vitt bröd!

Tänk på!
Olivolja är en färskvara som ska konsumeras ung. Oljan håller som längst i ca 18 månader, efter att den har tappats på flaska. Förvara den svalt och mörkt runt 14-16 grader, till exempel i skafferiet ? inte bredvid spisen eller i fönstret ? men ej heller i kylskåp, eftersom den inte mår bra av stora temperaturväxlingar. Häll aldrig över ny olja i en flaska som håller på att ta slut, den gamla oljan har börjat oxidera och kan förstöra den nya.

Maria Dahlquist
2004-05-22