Ostron säljs färska och håller sig fräscha upp till en vecka i kylskåp. Svenska ostron är ovanliga och dyra men det finns odlingar på västkusten.

Ostron
Vanligen kommer de från Frankrike t ex sorterna Belon , Claire och Marennes och Belgien, Irland, Limfjord eller Danmark. Naturella, dvs levande, är det vanligaste och bästa sättet att servera dem.
Särskilt gott är det att smaka av dem med citron eller finhackad scharlottenlök och ibland vinäger. Endast väl slutna ostron används och när de öppnas serveras de direkt. Det är även gott att pochera ostron som tillbehör till fiskrätter, använda dess spad som bas i såser, soppor, gratinera dem, eller att göra färs av dem tillsammans med finmalen gädda. Vad dricker vi till? Fruktigt rent vin med hög syra eftersom sältan gör att upplevelsen av vinernas syra mildras. Champagne är en klassiker men även Chablis, Muscadet, vit Bordeaux och faktiskt mörk porter är en bra kombination.
Beräkna ett halvdussin ostron/pers. Gör en ficka i en kraftig, något fuktig handduk och håll ostronet stadigt i fickan. Stick in en ostronkniv vid muskelknuten och skär längs skalöppningen. Bräck upp skalet med kniven och bryt av det flata locket. Kontrollera att ostronet lever genom att trycka till längst ut på manteln som omger ostronet. På levande skaldjur drar sig manteln en till två millimeter mot mitten. Släng det om det inte verkar leva. Servera ostronen på bädd av is och färsk tång som dekoration.

Maria Dahlquist
2000-09-15