Idag finns många glutenfria livsmedel att få tag i. Men ändå sinar givetvis fantasin ibland och det kan kännas lite krångligt att göra glutenfri mat. Här får ni ett par förslag!




Pizza (6 pers)
Deg:
50 g jäst
75 g mjölkfritt margarin
3 dl ProSobeeblandning
1/2 tsk salt
8 dl vetemjöl

Pizzasås:
2 msk mjölkfritt margarin
2 hackade gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
2 msk tomatpuré
3 tsk oregano
1 lagerblad
1/2 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Fyllningar:
200 g strimlad skinka
1 stor burk champinjoner
ananasringar
eller
2 burkar tonfisk
20 oliver
strimlad paprika
eller
150 g bacon klippt i bitar
tomatskivor
bananbitar

Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt ProSobeeblandningen och låt det bli fingervarmt. Häll vätskan över den i en bunke nedsmulade jästen. Arbeta in mjöl och salt och låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme. Tag upp degen, arbeta den smidig samt kavla ut den tunt på bakplåts- papper. Det bör bli två stora ovaler som nästan täcker en plåt var. Bred rikligt med pizzasås över och lägg på fyllningen. Grädda i 250 C ca 15-20 minuter.Sås:
Fräs löksorterna i margarinet utan att de får färg. Tillsätt övriga ingredienser och låt småkoka 5 minuter. Ställ såsen att kallna.
(Källa Svenska Celiakiförbundet, Mead Johnson)

Maria Dahlquist
2000-08-17