Potatis har fått oförtjänt dåligt rykte de senaste åren. Hederlig potatis har emellanåt hamnat i skuggan av många halvfabrikat som är både dyra och mindre näringsrika. Visst har de också ett berättigande, men här får du många tips på hur enkelt det är att göra egna potatisvarianter.
Förr i tiden var potatis faktiskt vår vanligaste c-vitamin källa. I och med att man inte hade tillgång till så mycket färska frukter och grönsaker blev potatisen viktig. Dessutom åt man av tradition potatis i stort sett varje dag och då blev det lilla näringstillskottet av stor betydelse. Fiberinnehållet är heller inte att förakta. Näringsinnehållet förstörs dock av ljus och varmhållning, så tillaga potatisen precis före servering.
Kokt potatis i all ära, men färskpotatis är bäst att koka, tycker jag.Vinterpotatisen är trevligare att variera på annat sätt, bara genom att ugnsbaka en hel potatis så får man en helt annan smak. Lägg inte in dem i folie, utan stick i dem med en gaffel, så att de inte sprängs och lägg dem sedan ca 40 min i 225 graders ugn.
Tvätta, men skala inte, och klyfta potatis samt lägg i smord ugnsfast form. Krydda med salt och peppar samt eventuellt paprikapulver. Ugnsbaka klyftorna ca 30 min på 200 grader och man har en magrare variant av pommes frites, fast lite godare.

Mos och sallad
Att smaksätta sitt potatismos har blivit väldigt populärt. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och vispa sönder potatisen med en elvisp. Tillsätt lite smör och någon dl mjölk och rör om ordentligt. Smaksätt med t ex. riven ost, curry, lök, örtereller saffran. Krydda med salt och peppar och smaka av.
Vad gäller potatissallad så föredrar jag den gjord på vinägrette istället för majonnäs. Blanda en vinägrettedressing och skär ner kokt potatis. Smaksätt med t ex soltorkade tomater, kapris, oliver, örter och salt & peppar. En fräsch potatissallad som passar både till kött, kyckling och fisk eller på buffébordet.

Matklubben
2005-09-23