Att äta potatis är inte det första man tänker på när det gäller att få i sig c-vitamin. Apelsiner och andra citrusfrukter ligger närmare till och innehåller naturligtvis större mängd c-vitamin.
Tyvärr är det inte alla som äter mycket citrusfrukter och då blir ju alternativen intressanta. Det är här potatisen kommer in i sammanhanget, som jag snart skall bilda klarhet i.
Eftersom vi har en tradition, som fortfarande är ganska stark, att äta potatis flera gånger i veckan, så blir dess lilla c-vitaminmängd av betydelse.För länge sedan när man inte hade import av citrus var det enda sättet att klara sig från skörbjugg i våra nordliga länder under vinterhalvåret.
Det mesta av näringen sitter precis innanför skalet, så koka gärna potatis med skalet på. Den smakar faktiskt mycket mer då.C-vitamin är ett vattenlösligt vitamin, vilket innebär att det måste tillföras kroppen varje dag. Det förstörs av varmhållning och ljus, så tillaga maten så nära inpå måltiden som möjligt. I dessa förkylningstider kan det tilläggas att det numera är bevisat att c-vitamin lindrar dessa symptom.
Många har blivit trötta på lunchrestaurangernas ofta smaklösa potatis och föredrar därför ris och pasta istället. Passa därför på att entusiasmera mer potatisätande genom att laga gratänger, smaksatt mos och t ex rösti.

Smal potatisgratäng
Det finns faktiskt knep för att laga en mindra kaloririk potatisgratäng. Byt ut grädden mot buljong och den feta osten ovanpå, mot en mager. Den får naturligtvis inte den fylliga smak som en traditionell gratäng, men är det april så är det.

Matklubben
2004-04-20