Ohh, vad man kan göra mycket gott av potatis! Koka, steka, mosa, gratinera, grilla... bara fantasin sätter stopp. Har den satt stopp hos dig får du här härligt vårliga recept! Prova och njut!

Potatisknyten
4 personer
500 g mjölig potatis
1 tsk salt
2+1 msk smör
2 äggulor
3 krm nymald svartpeppar
1 kruka färsk basilika
3 msk olja
3 msk pinjenötter
4 ark vårrulle- eller fillodeg

Fillodeg eller vårrulledeg finns att köpa i välsorterade affärer och asiatiska butiker. Det är praktiskt att göra knytena helt klara i förväg och bara gratinera dem när det är dags för servering.Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den i saltat vatten tills den är mjuk. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa sönder potatisen med elvisp. Tillsätt smöret och äggulorna. Smaksätt med ytterligare salt och peppar. Mixa basilikan med oljan och pinjenötterna till en massa. Blanda ner i moset och rör om ordentligt. Rör i lite mer fett om det behövs. Lägg ut degbitarna på arbetsbänken och pensla dem med smält smör. Lägg en bit deg i varje portionsform och fördela moset däri. Tryck ihop lite. Sätt in knytena i nedre delen av ugnen och gratinera ca 15 minuter. Lägg över folie om de börjar bli brända.

Saffran- och vallmotrianglar
Potatismos smaksatt med saffran och vallmo smakar gott till fisk som t ex lax. Trianglarna är lätta att göra i förväg och ser arbetade ut. Värm sedan bara före serveringen.
4 personer
600 g potatis av mjölig sort
1 tsk salt + till smaksättning
2 ägg
1/2 dl standardmjölk
1-2 kuvert saffran
2 msk smör
3 krm nymald svartpeppar
4 msk vallmofrö, gärna blå

Skala potatisen och dela i mindre bitar som kokas mjuka i lättsaltat vatten ca 20 minuter. Vispa ett fast mos med elvisp. Tillsätt ägg, mjölk med saffran i och smör lite i taget, så att moset inte blir för löst. Smaka av med salt och peppar. Låt det svalna. Sätt ugnen på 175 grader. Forma en lång trekant av moset och skär det i 2 centimeter tjocka skivor. Doppa kanterna i vallmofrö och lägg bitarna på en bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen, ca 10 minuter, tills de fått färg och blivit varma.

Matklubben
2006-02-17