Grattis till Sveriges Kökschefers Förenings styrelseledamot och kocklandslagets lagledare Gert Klötzke till professuren i gastronomi vid Umeå universitet. Därmed blir Gert vår första svenska professor i ämnet gastronomi.
Gert Klötzke har arbetat med svensk tävlingsgastronomi under väldigt många år och har ett stort anseende, både i Sverige och i övriga världen.
Det fanns kanske i blodet. Gert Klötzkes pappa var köksmästare och drev ett tag åtta hotell och restauranger i Värmland och Dalarna. De försökte ett tag arbeta tillsammans, men det fanns inget kök stort nog att rymma dem båda. Allmänt anses Gert vara en av våra främsta viltkockar, men han tycker själv att han är minst lika bra på fisk. I början av 80-talet företog han upptäcksresor i den asiatiska matdjungeln och i sitt bibliotek har han snart 3.000 kokböcker. Han har själv skrivit en del böcker, t ex Jägarens kokbok, Älg - maten, jakten, minnena och Det svenska matåret. På 80-talet blev han både Årets Viltkock och Årets Kock. Gert har verkat i kocklandslaget i snart 15 år, först som kock, sedan en period som tränare och nu lagledare.Han äter helst fläsklägg med det feta kvar och surkål.Ska han laga mat åt oss andra, kan han alltid erbjuda vilt, svamp, rotfrukter, färska örter, koriander och ingefära.
Gert har även åtagit sig att ansvara för utbildningen av kockarna i projekt Botnia och han har, på uppdrag av Nordiska Kökschefs-Federationen, tagit fram nya och enhetliga regler och riktlinjer för hur vi i Norden ska arrangera, bedöma och genomföra matlagningstävlingar. På sin arbetsplats Högbo Brukshotell utanför Sandviken är Gert inne på sin andra grupp elever som han utbildar under 36 veckor per grupp. Högbo är ett av Sveriges många järnbruk från 1600-talet som förvandlats till konferensanläggning. Men det är det enda där kocklandslaget tränar och deras tävlingskök är i sin tur det enda i världen. När landslaget är på plats är konferensdeltagarna försökskaniner. De serveras då rätterna som kockarna trollat fram i sitt kök. Han har även ansvaret och förtroendet att vägleda studenterna i Gastronomiprogrammet vid Umeå universitet.

Maria Dahlquist
2000-10-26