Quorn är livsmedelsingrediens som ursprungligen kommer från en liten svamp. Det har bedrivits mycket forskning för att få fram ett alternativt sätt att producera protein. Till slut fann man en svamp i en trädgård i Marlow som ligger i norra England, alldeles bredvid företaget Marlow Foods Ltd. Produkten har funnits på den engelska marknaden sedan mitten av 80-talet och nu är den här!

Hur framställs quorn?
Svampen odlas i en näringslösning genom en jäsningsprocess. Det är svampens mycel som sedan skördas genom en enkel separationsprocess. Så småningom blandas svampproteinet med äggvita och aromämnen och förädlas för att få rätt textur.
Sedan formar man filéer, bitar eller färs som blir kycklinglika i konsistensen. Smaken är dock helt neutral.
Quorn innehåller protein av hög kvalitet, att jämföras med ägg. Fettinnehållet är emellertid så lågt att produkterna är nyckelhålsmärkta. Eftersom fiberhalten är hög ger quorn en bra mättnadskänsla.

Färdigrätter
Ett tips är att pröva någon av de sprödbakade alternativen som finns. Servera det med kokt pasta och en vårlik örtsås på creme fraiche. Gott med lättkokt grönsak till, eller en fräsch sallad.

Matklubben
2005-03-18