Här i södra Sverige är det dags att skörda de första rabarberna nu. I min lilla trädgård är de redan ganska stora, trots att de faktiskt växer i skuggan.

Skördetid
De allra första rabarberna vi kan köpa är oftast drivhusodlade och har en gulröd färg. De senare frilandsodlade blir kraftigare och rödare. Man använder bladstjälken som kommer ur rotsocken. De späda behöver inte skalas, men de grövre skalar man lätt med en kniv.
Det är gott att göra kompott, saft, kaka, paj och mycket annat på rabarber. Min vän Tina bjöd på en, för mig, ny rabarbepaj i fredags.

Rabarberpaj
Blanda samman 3 dl vetemjöl med 1 dl strösocker , 1/2 tsk bakpulver och 125 g smält smör till en deg. Tryck ut i pajform och ställ i kylen medan fyllningen förbereds. Förgrädda det tomma pajskalet i 225 grader 10 min. Skala eventuellt, skiva och förväll 500 g rabarber lättsockrat kokande vatten. Häll bort vattnet och låt rinna av väl. Riv 100 g mandelmassa och blanda med 1ägg. Lägg mandelmassan i pajskalet och skeda rarbern över. Grädda i 200 grader i mitten av ugnen ca 25-30 minuter. Servera pajen ljummen med glass eller vaniljsås.

Margareta Schildt-Landgren
2001-05-08