Har du ingen riskokare? Är du trött på samma gamla vanliga nudlar? Lär dig koka ris utan riskokare och piffa till dina nudelrätter!

Ris (utan riskokare)
Till 2 portioner ris behövs ca 2 dl ris och 3 - 3,5 dl vatten. Överför riset till en kastrull eller gryta och skölj en gång med vatten. Tillsätt därefter 3-3,5 dl vatten. Koka upp med locket på. Lyft på locket och rör om när det börjar koka. Sänk värmen och koka på svag värme i 10 min. Tag kastrullen från plattan utan att ta av locket. Vänta 5 minuter. Servara inom 15 minuter.

Sesamnudlar
5 personer
450 g äggnudlar
4 msk matlagningsolja
2 msk sesamolja
2 krossad vitlöksklyfta
1 msk jordnötssmör
3 gröna hackade pepparfrukter (eller chilipulver)
3 msk rostade sesamfrön
4 msk ljus eller mörk soya
2 msk citronkoncentrat
1 tsk svartpeppar
4 msk färsk hackad koriander

Lägg nudlarna i en stor gryta med hett vatten. Lägg på ett lock och låt stå i 6 minuter (rör om efter 3 minuter). Dressing: Blanda matlagningsoljan, sesamoljan, vitlöken och jordnötssmöret till en jämn smet. Tillsätt pepparfrukten, sesamfröna, soyan och citronkoncentratet. Blanda ordentligt. Häll av nudlarna i ett durkslag och lägg dem i en skål. Tillsätt dressingen. Strö över svartpeppar och koriander. Blanda noga.

Maria Dahlquist
2001-06-24