Så här i slutet av sommaren svämmar nästan torgstånden och affärerna över av grönsaker. Ta var på dem, rosta , grilla och lägg in!
Att grilla och rosta skivor av squash, aubergine och paprikahalvor är jättegott. De blir bäst över kolgrill, men det går bra i grillpanna också. Pensla med lika mängd soja och olja och stö över hackade örter. Grilla tills grönsaksskivorna fått färg och mjuknat och servera dem sedan genast med lite salt och peppar.Paprikahalvorna skall däremot i det närmaste bli svarta. Därefter lägger man paprikorna i en plastpåse och försluter. När de kallnat kan man sedan lätt skala dem.

Så här rostar du!
Att rosta grönsaker är enkelt och görs i vanlig ugn. Smörj en ugnsfast form. Skala ev. grönsakerna som t ex rotfrukter och lök, samt skär i mindre bitar. Aubergine, squash, fänkål, paprika m fl är bara att skära i bitar. Salta, peppra och krydda ev. med lite paprikapulver. Ugnsrosta i 200 graders ugnsvärme ca 30-40 min beroende på hur stora bitarna är. Stick i dem och känn efter att de är mjuka. Så enkelt och ändå så helt annorlunda!

Maria Dahlquist
2001-08-16