Det är ganska enkelt att rosta kaffe hemma men kräver god ventilation och tålamod för att bli riktigt bra. Här är några viktiga saker att tänka på.
Köp ett bra råkaffe - Orostade kaffebönor håller sig i åratal, vilket gör att du alltid kan ha ett lager tillhands hemma. Råkaffe hittar du hos din närmaste välsorterade kaffebutik.

Rosta i ugnen
Ett sätt att rosta kaffe hemma är i ugnen. Så här går du till väga:
Lägg ett enkelt lager råkaffe i en osmord långpanna. Ställ in ugnen på ca 225-250º C och rosta i ca 8-12 minuter för mellanrost, lite längre för mörkrost. När bönorna börjar bli bruna och knäpper som popcorn börjar kaffet bli färdigt. I slutet går det mycket snabbt vilket gör att man får vaka noggrant - övning ger färdighet. Kyl kaffet så snabbt som möjligt, t ex genom att hälla över bönorna i en bunke eller en kall långpanna.
Förvara kaffet i en tätslutande burk och mal det vid varje tillagning.Har du rostat ett bra råkaffe, använt nymalet kaffe och tillagat det väl så kan du njuta av en kopp kaffe som har kvar all sin arom, det är en upplevelse svår att slå.

Maria Dahquist
2004-02-10