Sallader av olika slag passar bra i sommarköket, som ibland är lite skralt utrustat. Dessutom är utbudet av olika salladssorter och grönsaker som allra störst nu. Med en del hållbara ingredienser i kyl och skafferi kan du lätt komplettera så att du kan bjuda på matiga sommarsallader.
Jag har gärna burkar hemma med soltorkade tomater, oliver och kanske kaprisbär. De förgyller nästan vilken sallad som helst. Sedan är det bara att välja "fågel, fisk eller mitt emellan." Lite gröna salladsblad till det och kanske solmogna tomater, så kan den mest kräsne bli nöjd.
Sallad är faktiskt perfekt restmat. Finns det t ex kokt pasta i bitar eller kokt potatis i kylen så är det en utmärkt grund. Skär i mindre bitar och lägg i en vacker skål. Välj salladssorter efter tillgång, precis som övriga grönsaker. Kanske det rentav finns lite kokta bönor kvar efter middagen senast. Skär då ner dem.
Så till fågel, fisk och annat. Egentligen kan en matig god sallad självklart vara helt vegetarisk. Men ibland är det gott med lite kött eller fisk i den. Rökt fisk av alla slag är en bra salladsingrediens, men man skall inte förringa en burk tonfisk heller. Sommartid är ju grilltid för många. Även om köttet brukar gå åt som smör i solsken, händer det att det blir en liten bit kvar. Skär den eller den grillade kycklingen i småbitar och rör ner.
Majs på burk eller frusen, liksom ärter och andra grönsaksblandningar från frysen är också bra räddningsplankor att blanda i. Lite "gammalt" bröd rostas och vips så skär man dem till brödkrutonger. Med de här tipsen hoppas jag att den ena salladen inte blir den andra lik i sommar. Dressingar till salladen kräver en egen lite artikel som kommer nästa gång.

Matklubben
2000-06-28