Snabb-Glögg betyder egentligen glödgat (upphettat) vin via glögd.

10 glas

0,5 liter rött vin
1 kanelstång
5 kryddnejlikor
8 kardemummakärnor
3 tsk strösocker
1 dl vodka
Russin & mandel

Värm vinet och kryddorna försiktigt i en gryta, rör sockret tills det löst sig, tillsätt sedan vodkan. Sjud tills glöggen nästan kokar!

Pepparkakor
300 g smör
5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 msk malen ingefära
2 msk kanel
1 msk malda kryddnejlikor
2 tsk kardemumma
1 msk bikarbonat
2 dl vatten
15 dl vetemjöl

Rör rumsvarmt smör, socker och sirap till en jämn smet, gärna med visp eller degkrok. Rör sedan ner ingefära, kanel, kryddnejlikor, kardemumma och bikarbonat. Tillsätt sedan vatten och sist mjölet.

Låt degen ligga i kylskåp minst 1 dygn insvept i folie.

Tag fram en bit i taget av degen och kavla ut den tunn på ett bakbord. Tag ut kakor med mått och lägg på kalla smorda plåtar eller med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 200-225 grader i 4-5 minuter.