Enkelt och gott blir det med kaviar. Röd, svart, rökt, variera efter eget tycke! Prova Kaviarmousse eller en härlig Kaviarbomb till apéritifen eller sommarbuffén!

Kaviarmousse
6?8 portioner
1 msk gelatinpulver + 3 msk vatten eller 6 blad gelatin
1 1/2 dl vispgrädde
3/4 dl (ca 75 g) orökt kaviar eller 1 dl (ca 100 g) rökt
1 msk pressad citron
3 msk torr sherry
dill eller gräslök
salladsblad
dillkvistar
räkor
citron

Blanda gelatinpulver och kallt vatten i en kopp eller lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten. Låt svälla ca 5 min. Krama ur bladen. Smält gelatinet i en kopp i en kastrull med sjudande vatten. Vispa grädden. Blanda den med kaviar, pressad citron och sherry och gärna finklippt dill eller gräslök. Rör till sist ner det smälta avsvalnade gelatinet. Fyll små folieformar eller skålar med kaviargrädden. Låt stå kallt tills den stelnat, ca 1 1/2 timme. Stjälp upp moussen eller servera den i formarna eller skålarna. Garnera med t ex salladsblad, räkor, citronskivor, dill.

Svart kaviarbomb
2 dl crème fraiche
200 g Philadelphiaost
en finhackad, liten rödlök
Svart stenbitsrom
Salta kex

Blanda crème fraiche, Philadelphiaost och rödlök. Klä insidan av en skål med plastfolie och häll ned blandningen. Ställ i kylskåp någon timme. Stjälp upp blandningen på ett serveringsfat och ta bort plasten. Bred över ett lager svart stenbitsrom så att det täcker, ca 100 g brukar vara lagom. Serveras med små, salta kex och rädisor som dippas i "bomben".

Maria Dahlquist
2001-06-18