Finns det viner som kan kallas "sommarviner"? Kanske är det viner som vi dricker i bersån, på terassen, till grillfesten, till de nyplockade bären. Uppfriskande, vita torra viner, halvsöta eftermiddagsviner, lätta, svala röda

Visst drar vi åt det lätta, eleganta och uppfriskande när det är sommar, som t ex viner gjorda på Riesling, vars blommighet väl är något av det mest sommarlika man kan tänka sig. Eller halvtorra Vouvray-viner, svala, fruktiga Chinon-viner, bäriga Côtes-du-Rhône, parfymerade Viognier. Listan på sommarviner kan göras lång.

Svala röda viner
Att dricka rött vin i sommarvärmen är inget problem om man bara ser till att hålla temperaturen rätt. Ett vin som håller 28 graders värme gör ingen glad men det är inget ovanligt fenomen på restauranger (eller i hemmen?) på sommaren. Be om ishink om det behövs eller isbitar att några sekunder lägga ner i glaset. Ta upp innan isen börjar smälta.

Det är utan tvivel så att vissa röda viner känns trevligare att dricka i värmen än andra typiska "vinterviner". Röda viner som gärna kan drickas svala (13-14 grader) är Loire-vinerna gjorda på Cabernet Franc. Distrikt att leta efter är Chinon, Bourgueil och Saumur-Champigny. Även bäriga och fruktiga Côtes-du-Rhône- och Beaujolais-viner passar att dricka svala och t o m kalla.

Vouvray i trädgården och Alsace till laxen
Mina vita sommar-favoriter kommer framför allt från Loire-dalen och Alsace. Vouv­ray strax utanför Tours bjuder på en hel palett av sommarviner. De kan vara torra (sec), halvtorra (demi-sec) och söta (moelleux) men har alltid en uppfriskande syra. Chenin Blanc-druvan är ansvarig för den friska grapefrukt-smaken som i de sötare vinerna övergår i en härligt blommig, honungsliknande karaktär. En halvtorr Vouvray är det perfekta trädgårds-vinet med sin mjuka, blommiga stil men det är inte för sött för att även passa till en grillad fisk.

Alsace-vinerna är fantastiska allround-viner. Inte minst lax i alla former går perfekt med ett Alsace-vin. Till den rökta laxen väljer man antingen det djärva: en Gewürztraminer, kraftig, exotiskt par­fymerad som inte slås ut av den starka rökta smaken. Eller, om man tycker Gewürztraminer är för överväldigande, den något mer diskreta Pinot Gris, med en fyllig, något kryddig, honungsaktig karaktär. Kokt lax kräver ett mildare vin med inte alltför kraftig karaktär. Här kan man tänka sig en Pinot Blanc, som är lite försiktig i sin framtoning. Och till den gravade laxen väljer jag förmodligen en Riesling, en elegant kombination.

Rosé
Rosé-vinet har sin givna plats på terassen, serverad väl kyld till en lätt lunch, kanske charkuterier eller en sallad. Oftast passar ett riktigt torrt rosé-vin bäst, men tyvärr envisas många producenter med att ha lite restsötma kvar i vinet. Ibland betraktas rosé-vinet som ett mindre seriöst vin men utan tvekan krävs kunskap och ambition om man vill göra ett riktigt bra vin. Bäst kanske odlarna nere i Bandol lyckas. En del tror att ett rosé-vin görs genom att vita och röda viner blandas. Detta är mycket ovanligt och inte tillåtet i viner med appellation contrôlée-status, förutom i ett enda distrikt och det är Champagne. De flesta rosé-champagnerna görs genom att man tillsätter lite rött vin. Den vanligaste metoden för rosé-vinerna i Provence är att lätt krossade röda druvor kyls ner och får ligga och dra (macerera) med skalen mellan 12 och 48 timmar. Därefter får musten jäsa utan skal vid sval temperatur. Ett mycket ljust rosé-vin får man om man pressar de röda druvorna direkt och sedan låter musten jäsa utan macerering.?Vin gris?, som är en specialitet från bl a Jura, görs på detta sätt.

Sommaraperitifen
Har ni upptäckt hur gott det är med torr sherry? En iskall fino eller amontillado tillsammans med lite oliver eller rostade mandlar sitter fint inte bara i Spanien utan var man än befinner sig. Till aperitif, men även till efterrättsbären, är det också gott med ett glas Lillet - Bordeaux-distriktets egen aperitif, en 110-åring från den lilla byn Podensac i Graves som dock känns mycket vital och ungdomlig i smaken. Basen är naturligtvis Bordeaux-vin som är blandat med olika frukter som legat och macererat i sprit. Finns i vit och röd version. Båda är söta och dricks kylskåpskalla.

av Britt Karlsson BKwine
2004-05-27