Visst är det verkligen härligt att det blivit så populärt med soppa igen! Här får du de bästa tipsen för den bästa soppan. Läs vidare och få koll på de viktigaste varianterna för att laga goda soppor!
Efter en down-period lagar alla kockar med självaktning gärna soppa och det allt ifrån en vardagstyp till rena festrätten.
En god buljong eller fond är alltid grunden för att åstadkomma en lyckad soppa. Det är ju inte så vanligt att man har en god hemgjord fond att starta upp med, med både buljongtärning och i synnerhet färdig fond på flaska passar alldeles ypperligt.
För att t ex laga en god svampsoppa blir resultatet bäst om man steker den skivade svampen i lite smör eller margarin till att börja med. Strö sedan över någon msk vetemjöl och späd därefter med buljongen, lite i taget under omrörning. Koka upp 3-5 min. Runda eventuellt av med kryddor, samt lite gräddmjölk.
Är det en fisk- eller grönsakssoppa det gäller så brukar man börja med att koka de hackade råvarorna, precis bara färdiga i vatten, ev. kryddor och kanske en buljongtärning eller lite fond som passar till. Den här typen av soppa kan ätas som den är i sin buljong. Men den kan också redas av med äggula utrört i lite grädde. Man blandar detta då med lite av buljongen och strilar sedan ner det i resten av soppan. Det får inte koka därefter, för då "skär" sig soppan. Tänk på det vid uppvärmning dagen efter också.
Ett bra sätt att få en lite krämig, men ändå mager soppa är att använda potatis. Även i recept där det inte är tänkt att potatis skall ingå. Låt 1-2 potatis koka sönder i buljongen, så reder stärkelsen därifrån av soppan lite. Det är också ett bra sätt att köra soppan i en mixer eller matberedare så att allt finfördelas, då upplevs också en ren buljongsoppa som fylligare.
Glöm inte handla eller baka ett gott bröd att njuta av till soppan!

Från Matklubbena arkiv
2003-10-10