Det är så enkelt och gott med soppor. Dessutom kan man göra den väldigt matig genom att servera ett spett till, hela fisk- eller köttbitar och nybakat bröd.

Bästa höstsoppan!
1 1/2 l vatten

3 fisk- eller hönsbuljongtärningar

2 tomater

1 gul lök

1 morot

2 stjälkar selleri

1 lagerblad

2 msk olivolja

3/4 dl ris

2 citroner

2 ägg

1 pkt (250 g) fryst hel spenat

salt

vitpeppar

4 svärdfiskkotletter

olivolja



Koka upp vatten och smulad buljongtärning. Skölj eller skala och skiva grönsakerna under tiden. Lägg grönsaksskivorna i den kokande buljongen tillsammans med lagerbladet och olivoljan.Sjud under lock i cirka 20 minuter tills grönsakerna är mjuka. Ta bort lagerbladet och mixa soppan slät t ex med mixerstav eller i mixer. Lägg i riset och fortsätt koka i 20 minuter. Tina och värm spenaten med lite vatten på svag värme i en kastrull med lock. Låt spenaten rinna av ordentligt. Pressa saften ur de bägge citronerna. Vispa samma ägg och citron. Ta cirka 2 deciliter av den heta soppan och häll under vispning i äggblandningen. Ta soppgrytan från värmen. Red med äggblandningen genom att hälla den i soppan under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Blanda i spenaten. Stek svärdfiskkotletterna gyllene på bägge sidor i olivoljan. Lägg dem på ett varmt serveringsfat. Ställ fram soppan och fisken. Ät rätten ur djupa tallrikar tillsammans med bröd.

Maria Dahlquist
2004-11-02