Det är så enkelt och gott med soppor. Dessutom kan man göra den väldigt matig genom att servera ett spett till, hela fisk- eller köttbitar och nybakat bröd.
Bästa höstsoppan!
1 1/2 l vatten
3 fisk- eller hönsbuljongtärningar
2 tomater
1 gul lök
1 morot
2 stjälkar selleri
1 lagerblad
2 msk olivolja
3/4 dl ris
2 citroner
2 ägg
1 pkt (250 g) fryst hel spenat
salt
vitpeppar
4 svärdfiskkotletter
olivolja
Koka upp vatten och smulad buljongtärning. Skölj eller skala och skiva grönsakerna under tiden. Lägg grönsaksskivorna i den kokande buljongen tillsammans med lagerbladet och olivoljan.Sjud under lock i cirka 20 minuter tills grönsakerna är mjuka. Ta bort lagerbladet och mixa soppan slät t ex med mixerstav eller i mixer. Lägg i riset och fortsätt koka i 20 minuter. Tina och värm spenaten med lite vatten på svag värme i en kastrull med lock. Låt spenaten rinna av ordentligt. Pressa saften ur de bägge citronerna. Vispa samma ägg och citron. Ta cirka 2 deciliter av den heta soppan och häll under vispning i äggblandningen. Ta soppgrytan från värmen. Red med äggblandningen genom att hälla den i soppan under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Blanda i spenaten. Stek svärdfiskkotletterna gyllene på bägge sidor i olivoljan. Lägg dem på ett varmt serveringsfat. Ställ fram soppan och fisken. Ät rätten ur djupa tallrikar tillsammans med bröd.
Maria Dahlquist
2004-11-02