Vad äter vi svenskar till vår spaghetti? Köttfärssåsen är i ohotad topp där. Allas favoriträtt som barn fungerar minst lika bra när vi är vuxna och spaghetti med köttfärssås kan nästintill ses som en av våra nationalrätter. Som med så många av våra svenska klassiker är det förstås inte vi som kommit på denna briljanta idé och rätten är runtom i världen mest känd under sitt italienska namn, Spaghetti bolognese. Spaghetti bolognese är dock inte uppfunnen i Italien, där bolognesesåsen främst serveras med tagliatelle eller andra breda pastasorter, eller används till lasagne. Att låta köttfärssåsen ligga ovanpå spaghettin är inte heller det särskilt italienskt. I det italienska köket är såsen och pastan alltid en enad rätt som serveras färdigblandad. Detta gäller alla italienska pastasåser.


Vår svenska klassiska köttfärssås består av köttfärs, oftast nöt- eller blandfärs, tomat i någon form samt gul lök. Vi använder krossade tomater, chilisås och tomatpuré i vår köttfärssås men det går naturligtvis lika bra att använda färska tomater i såsen. Vill man dryga ut får man en saftig sås om man tillsätter rivna morötter eller rotselleri. Olika typer av bönor passar också bra i såsen som då får en karaktär lite lik den latinamerikanska rätten chili con carne.

Precis som med de flesta kokta kötträtter kommer köttfärssås eller bolognese bäst till sin rätt om den får koka riktigt länge. Det tar tid innan köttet bli mört och smakerna kokat ihop riktigt bra. Tomaterna och köttet behöver gifta sig i grytan. En skvätt rödvin i såsen hjälper till med detta och sprider ljuvliga dofter i köket. Nästa gång du får en rödvinsslatt över häller du inte ut den, utan sparar den i en plastpåse i frysen och tar fram när det ska lagas köttfärssås. Ett riktigt bra husmorsknep. Det är knepen som gör pastasåsen. Att ha champinjoner i köttfärssåsen är riktigt gott, men missa då inte att först steka champinjonerna med rikligt med smör så att de ångar av mycket av det vatten de innehåller och får en härlig yta. Ett annat användbart knep är att tomaterna i såsen mår bra av en nypa socker för att frigöra smaker.

Vi tycker att du ska göra som italienarna, blanda såsen med pastan och servera i en stor härlig gryta eller ett lerfat mitt på bordet. Toppa berget med lite hackad persilja och ställ fram skålar med riven parmesan som gästerna själva får ta för sig av när de lassat upp så mycket spaghetti bolognese de vill ha på sina tallrikar. Att samla vännerna kring ett dukat bord är alltid en given succé och ett stort inbjudande fat med rykande spaghetti bolognese släpper fram den härliga italienska storfamiljsvibben. Avnjut måltiden med ett gott italienskt rödvin, gärna mjukt och bärigt. Vi tror att din middagsbjudning kommer att bli vansinnigt uppskattad och ser gärna att du delar ditt bästa bologneserecept här på matklubben.se. Låt de goda recepten spridas och hämta inspiration ifrån andras varianter av vår italienska men väldigt svenska favorit spaghetti med köttfärssås.