Svenska Kocklandslaget består av ett urval av Sveriges främsta kockar, kallskänkor och konditorer som tillsammans representerar Sverige i internationella matlagningssammanhang.
Många vill vara med i Kocklandslaget och urvalsprocessen är svår. Efter det första urvalet som baserats på skriftliga ansökningar bjuds flera kockar in att tillaga ett par provrätter. Därefter utses det slutgiltiga laget på 11 personer som under fyra år ska tränas inför OS i matlagning samt andra matlagningstävlingar.
Den viktigaste lagtävlingen i matlagningssammanhang är utan tvekan Matlagnings-OS som arrangeras var fjärde år. Kocklandslaget tränar kontinuerligt på Högbo Brukshotell utanför Sandviken. Gert Klötzke har varit Kocklandslagets ledare sedan 1992 då det svenska laget började träna på allvar. Länder som Frankrike, Schweiz och Tyskland m fl har tävlat i matlagning i flera decennier. Ändå placerade sig Sverige på en åttonde plats redan 1996 och vann alltså i år. Idag har Sveriges Kocklandslag ett mycket gott rykte utomlands.

Medlemmar:
Gert Klötzke, lagledare, Högbo Brukshotell, Sandviken
Benny Cederberg, lagkapten, Restaurang Gastro, Helsingborg
Danyel Couet, Fredsgatan 12, Stockholm
Henrik Håkansson, Swedish taste, Göteborg
Krister Dahl, Thörnströms Kök, Göteborg
Magnus Ek, Oxen Skärgårdskrog, Stockholm
Magnus Lindström, Swedish taste, Göteborg
Mathias Pilblad, direktionsmatsalen SEB, Stockholm
Peter Johansson, Petri Pumpa, Malmö
Magnus Johansson, Berns, Stockholm
Stefan Johnson-Petersén, NK-bageriet, Stockholm
Ted Johansson, Bon Lloc, Stockholm
Tony Olsson, Café Gâteau, Stockholm

Maria Dahlquist
2000-11-01