En vuxen kvinna med stillasittande arbete bör göra av med 1800 kcal/dygn. En man förbrukar drygt 2000 kcal/dygn. Den som vill gå ner i vikt bör ej äta mer än 1200-1400 kcal/dygn. Se dock till att sprida ut dem på 3-4 måltider/dygn.
Vilt är oftast mycket magert och serveras därför ofta med gräddiga såser. Filé är överlag magert och kommer den dessutom från vilt innehåller den knappast något fett alls (1-2%). Var däremot observant när du steker. Använd wok eller teflonpanna så att du inte behöver använda fett. Var även försiktig med grädde och aromsmör. Välj fettfria delar av köttet eller skär bort fettet och ät bara rent kött. Bakdelen av gris och nöt, skinka, filé och innanlår är faktiskt magrare är andra delar.
Svamp är kalorifattigt, så slösa! Särskilt tacksamt är det denna tid på året när man kan frossa i svamp.
Tänk på! Äggula är ganska fett, ät din pyttipanna utan äggula!
Grönsaker, grönsaker... Det vet väl alla att man ska frossa i grönsaker om man vill tappa lite i vikt. Men sallad måste inte vara en kall, tråkig grönsallad. Sparris till exempel är mycket magert, endast 20 kcal/100g. Även fänkål, purjolök, spenat och Men tänk givetvis på att inte dränka dem i olivolja och parmesanost. 1 morot, 1 paprika, 100 g sockerärter eller sparris ger endast 40 kcal, lika mycket som 1 tsk smör!
Torsk och Västerhavsfisk är något av det bästa man kan äta ur hälsosynpunkt. Mager, proteinrik och det lilla fett som finns är av det rätta, fleromättade slaget.
Skaldjur kan du frossa i, om du inte doppar räkorna i feta Rhode Islandsåser och majonnäs...

Maria Dahlquist
2000-09/07