Att bjuda på tilltugg före maten eller till drinken känns välkomnande och är absolut en bra inledning på en fest. Apétizer, Anti pasti, Amuse Bouche, ja, kärt barn har många namn!
Tilltugg kan varieras i det oändliga, mer eller mindre avancerat. Förbered kylen inför vårens tillställningar! Väldigt gott är att bara servera nybakat vitt bröd och olivolja och gourmetsalt. Ibland räcker det att bara ta av det man har i kylen men bra att ha hemma är oliver, både svarta och gröna, en burk pesto, gourmetsalt, parmesan och röd och svart kaviar. Med dessa varor kan du hastigt svepa ihop de godaste tilltuggen!

Grön tapenade
6 pers 20 gröna oliver med pimiento
50 g kaprisbär
30 basilikablad
1-2 vitlökskklyftor
1/2 dl god olivolja
30 små färdigköpta minitoasts
Mixa samman oliver, kaprisbär, vitlök och det mesta av basilikan i en matberedare. Strila i oljan, lite i taget och kör samman till en jämn kräm. Lägg upp en klick på varje toastbit och garnera med lite basilika.

Getosttoast
6 personer
150 g getost
3 msk crème fraiche
1 knivsudd färsk hackad chili eller sambal oelek
6 franskbrödskivor
2 msk smör
2 tsk flytande honung
18 valnötter
Skär bort kanterna på osten och mosa eller den med crème fraiche. Smaksätt med chili eller sambal oelek men tänk på artt är stark och prova dig fram. Ställ kallt i kyl medan brödet förberedes. Tag ut tre små rundlar från varje brödskiva med ett litet glas. Stek dem på båda sidor i smör i en stekpanna. Lägg dem på ett vackert fat. Klicka på lite getostkräm, ringla över honung och garnera med en valnöt!

Maria Dahlquist
2004-05-10