Inför helgen kan det behövas lite tilltuggsförslag. Tilltugg är gästens "första intryck" och ska se välkomnande och aptitretande ut. Visst är det roligt att servera något hemlagat men det får inte ge ett sådant intryck att förväntningarna inför middagen är högre än vad som uppfylls... Tilltugg får inte heller vara alltför mättande, helst ej heller så pass smakrikt att smaklökarna mättas. Men gärna så annorlunda att smalökarna och nyfikenheten väcks till liv! Här får du ett par förslag!

Friterade salviablad
30 stora salviablad
1 äggula
3 msk vetemjöl
1 dl mjölk
1 äggvita
5 dl olja t fritering
Blanda samman äggula ochmjölk till smet. Vispa äggvita till hårt skum och blanda ner. Hetta upp olja till 180C, doppa bladen i smeten och friertera ca 1 min , låt rinna av, salta i havssalt och servera!

Olivbollar
125 g riven lagrad cheddarost
3 msk smör
1 1/4 dl mjöl
cayennepeppar
25 kärnfria oliver
Blanda degen i en mixer, ställ kallt. Låt oliverna rinna av på hushållspapper. Formna degen runt varje oliv och lägg på bakplåtspapper. Grädda i 200 C 10-15 minuter tills de fått en vacker gyllenbrun färg.

Maria Dahlquist
2000-06-29