Det har blivit väldigt populärt att ha ett par krukor med färska örter på balkongen,i trädgården eller rent av i köksfönstret. Härliga att se på och underbara att skörda färska. Sommaren lider emellertid mot sitt slut och en del örter överlever inte den mörka årstiden. Passa då på att torka dem nu, så kan du glädjas åt dem hela vintern.

Snabb torkning viktig
För att få ut bästa arom ur örterna är det viktigt att skörda fräscha kvistar. Ibland sägs att de är bäst just före blomningen, men själv skördar jag lite i taget beroende på närjag har "överskott". Vänta med att klippa dina örter tills daggen försvunnit för dagen, så är de mindre blöta. Naturligtvis skall man inte skörda alls om det regnar.
Lättast är att klippa stjälkarna lika långa och sedan binda samman dem till små buketter. Gör dem inte alltför stora för då tar torkningen så lång tid att smaken försämras. Häng sedan upp buketterna på torrt och rumsvarmt ställe, ca 2 veckor. Det är viktigt att de får torka ordentligt, annars möglar de senare.
Du kan också göra dig besväret att repa av bladen och torka dem på ett finmaskigt nät eller i en korg. Sedan är det bara att smula sönder bladen och förvara på vackra burkar.

Frys in kryddörter
Persilja, dill, gräslök och basilika blir mycket godare om de fryses in istället för torkas. Hacka bladen fint och lägg hacket i istärningskuber. När de frusit in är det bara att lägga över dem i plastpåsar för senare användning.

Margareta Schildt-Landgren
2000-08-17