För många år sedan var jag på en konferens i Holland och vid middagsbordet hade jag en kväll en engelsman bredvid mej. Efter en stunds konverserande upptäckte vi vårt gemensamma mat-intresse och började diskutera mat.
Snart var vi inne på frågan om vilken rätt var den svenska resp. den engelska nationalrätten.
Det är ju väldigt lätt att slänga ur sig Mammas köttbuller (som ju finns i någon variant i större delen av västvärlden), eller någon form av engelsk kött-pudding som representant för nationen.
Vi kom fram till att det inte är så självklart att utpeka en viss rätt som varande ett lands nationalrätt, men däremot att det finns ett gott mått av olika rätter som är speciella för ett visst land och då företrädesvis i olika delar av landet.

Utmaningen
Denna trevliga middag led mot sitt slut och vi beslöt att anta var sin utmaning:
Att skicka till varandra en typisk nationell Jul-maträtt (konferensen var i oktober)
Vi skulle inte bara skicka ett recept utan vi skulle bifoga alla ingående ingredienser i receptet och en tillagningsbeskrivning så att vi kunde tillaga och efteråt recensera rätten för varandra.

Övermodet försvann när det började närma sig julen och man var tvungen att bestämma sig för vilken maträtt som skulle representera Sverige till Jul.
Vad är typiskt på ett svenskt julbord ? Skinka, sill, gröt, dopp i gryta etc. det finns massor av mat men mycket finns även i andra länder och är inte särskilt spektakulärt – skinka vet även en engelsman vad det är.
Till slut fastnade jag för Lutfisk – varför ? Jo, självklart för att jag ville se hur han skulle klara av att:
1. Luta en stenhård torkad långa
2. Vattenlägga den
3. Tillaga den utan att det blir bara en blöt fläck
4. Äta den
All ingredienser inhandlades och skickade till England med klara instruktioner.

För att komma till ett snabbt slut så fick jag på posten en torr liten klump.
Denna klump skulle blötläggas i olika bär och fruktsafter för att därmed växa till en typisk Engelsk stor Jul-kaka. Det gjorde den, den växte och växte och växte och den fortsatte att växa i munnen trots att den var fruktigt söt och god. Historien förtäljde också att en bit av kakan skulle sparas för att bakas in i nästa års Julkaka, det blev ingen följetång på min kaka.

Hur gick det då med lutfisken – Han hade efter alla konstens regler fått till något som skulle likna en tallrik lutfisk med kokt potatis och vitsås (han fick välja mellan senaps- och vitsås)
Hans kommentar var dock att såsen och potatisen gick att äta, resten förstod han inte.

Vet fortfarande inte vad som är Sveriges eller Englands mest typiska Jul-maträtt