Knappt har man hämtat andan efter påsk, så är det dags för valborgsfirande. Det är ju lite av finessen med våren, just att helgerna kommer tätt. Ibland kan det emellertid vålla lite huvudbry vad gäller maten. Misströsta inte, här får du lite idéer!Valborgsbål och grillning
Valborgselden hör självklart till för de allra flesta. Ibland är det dock lite i kyligaste laget. Värm torr äppelcider och spetsa med calvados. Häll på termos och bjud vid bålet, så brukar man hålla värmen.
Vi föreslår en fortsättning i eldens tecken med grilltema. Lägg upp i olika små skålar, kuber av fläskfilé, korvbitar, förvällda smålökar, paprikabitar, färska champinjoner och cocktailtomater. Ställ grillspett i en mugg och låt sedan gästerna designa sina spett efter tycke och smak. Pensla med olja blandat med lite soja och hackade örter. Så grillar var och en sina spett. Praktiskt och enkelt. Som värd eller värdinna krävs bara att koka en stor kastrull ris eller potatis så är allt klart.
Gino är grillade frukter i kuber som man till exempel lägger på ett smort aluminiumfolio. Riv över vit choklad och grilla tills frukten mjuknat något. Servera med vaniljglass.

Historien om Valborg
Helgonet Valborg blev på 700-talet abbedissa i Tyskland, dit hon kommit från England med sina bröder. Hon uppges vara anglosachsisk kungadotter och levde omkring 710-799.
Hennes dödsdag den 25 februari var ursprungligen Valborgdagen, men redan i medeltida texter omtalas 1 maj som Valborgsmässan. Denna dag har troligen tidigare genom keltisk influens varit en viktig dag i festkalendern som en början för sommarhalvåret. Namnet Valborg kommer från engelskans Wealdburg, men kan ha keltiskt ursprung. Det sägs ha skett under vid hennes grav och som helgon hade hon makt att beskydda markens årsväxt, näring och fruktbarhet.
Av gammalt fanns bruket att tända eldar för att befordra växtligheten vid mitten av april, våreldarna blev Valborgsmässo- eller majeldar. Elden skulle hälsa vårens ankomst och har säkerligen haft en magisk betydelse i äldre tid. Den initierade värme och kraft, den kunde skrämma och rena.

Matklubben
2004-04-28