Varför är nästan alla vinprovningar begränsade till att man endast provar vinerna för sig själva och inte under de förutsättningar man vanligtvis har när man njuter av denna ädla dryck?
För min del dricker jag vin så gott som uteslutande i anslutning till mat. Och det är just i kombination med mat som vinet verkligen kommer till sin rätta. Glädjande nog finns det dock de som tänker lite annorlunda när de arrangerar vinprovningar.
För ett par veckor sedan fick jag inbjudan till en provning av Australiska Wyndham Estates viner under ledning av deras vinmakare Brett McKinnon. Brett berättade om producenten Wyndham Estates, om de viner de producerar och hur man arbetar. Försäljningen har tagit ett ordentligt kliv från och med 1999 då exporten ökade kraftigt. De viner vi fick prova kommer dels ur deras Bin-serie dels från deras Reserve-serie. I vanlig ordning bedömdes doft, färg och smak. Alla närvarande gör sina anteckningar och analyser. Så långt inga överraskningar. Men - efter att ha gått igenom vinerna på detta traditionella sätt dukades det upp en buffé och därmed kunde man äntligen prova vinerna i dess rätta miljö - tillsammans med mat. Visst förekommer det liknande provningar, men jag tycket det ändå är på sin plats att uppmärksamma denna form av vinprovning som faktiskt ger en större dimension till vinet.
De viner vi fick prova var tre stycken ur Wyndham Estates Bin-serie, vilka drickes med fördel då de är unga. Vi fick också prova två stycken Reserve-viner som ännu inte finns att köpa på Systembolaget i Sverige, men som importören PR Sweden planerar ta hit. Till vinerna serverades det charkuterier, fiskpaté, fasansoppa, ett flertal ostar accompanjerat med grönsaker. Wyndham Estate Bin 222 Chardonnay 1999 - ett vin från Hunter Valley på 100% Chardonnay. Vanligtvis kan de Australiska Chardonnay-vinerna vara lite för kraftiga och tydliga Chardonnay, men det här vinet upplevs mer balanserat och inte så "ekigt". En vackert gyllengul färg, doft av frukter där persika framträder, frisk smak med mycket frukt. Passar till kraftiga fiskrätter. Pris: 99:- .
Reserve Hunter Valley Semillon 1994 - relativt mörkt gul färg, lite rökig med doft och smak av honung och citrus. Detta vin säljs endast till restauranger i Australien och vi får väl hoppas att importören låter oss vanliga konsumenter få köpa detta vin på Systembolaget när de tar in det till Sverige. Bedömt pris bör bli en liten bit över 200:-Wyndham Estate Bin 444 Cabernet Sauvignon 1998 - gjord på 100 % Cabernet Sauvignon. En intensivt röd färg, doft av frukt och bär (bland annat lingon), ganska typisk Cabernet Sauvignon-karaktär och välbalanserat. Passar till relativt kraftiga kötträtter, smakrik ost samt kraftigare pastarätter.Kan drickas nu eller inom tre till fyra år. Pris: 99:-
Wyndham Estate Bin 555 Shiraz 1998 - gjord på 100 % Shiraz. En intensivt röd färg, kryddig doft med en ganska lång eftersmak. Passar bra till smakrika ostar utöver mer traditionella kötträtter. Pris: 90:- Kan konsumeras nu men också lagras fem till sju år.Reserve Shiraz 1995 från Hunter Valley. Här upplevde jag en kraftig och härlig doft, med en mjuk smak. Då vinet sannolikt ligger på sin topp om 15 år får man ge sig till tåls med ytterligar bedömningar tills dess! Vinet lagras påstora fat i gammal ek och buteljeras efter 10-12 månader. Finns ej i Sverige idag, men vi ställer vår förhoppning till att det kommer hit. Gissningsvis med ett pris närmare 250:-. I övrigt kan sägas att 1998 var ett mycket bra år och 1998 års Vintage blev framröstad som årtiondets bästa. Detta genom idealiska klimatförhållanden under vintern och våren, vilket gjorde att druvorna nådde full mognad precis inför skörden.

Winespot/Magnus Karlsson
2001-03-25