Wilhelmina Skogh lät uppföra Villa Foresta på Lidingö, som nu är hotell- och konferensanläggning, samt även plats för tävlingen. Årets kvinnliga kock är kallskänka men om ett par veckor kan 23-åriga Anna Lindgren titulera sig kock. Hon börjar då på Restaurang Fond i Göteborg tillsammans med Stefan Karlsson, årets kock 1995, och Mikael Björklund, årets kock 2000.
Wilhelminatävlingen anordnades för femte året för att lyfta fram kvinnlig kompetens inom restaurang och kök.Förstapriset består av kock-OS i Erfurt tillsammans med förra årets Wilhelminavinnare, Leila Lindholm.
Kampen mellan de fyra finalisterna var jämn och nervositeten var påtaglig. Spänningen var olidlig då bakplåtspapper började brinna och flarn som misslyckade och fick kastas...
Juryn, bland andra Gert Klötzke och Christer Lingström, rörde inte en min vid provsmakningen men enades om motiveringen: "Av svenska råvaror har hon skapat rätter med internationell touche och med bra smakbalans och harmoni". Till desserten skulle även nougatflarn serverats, men, flarnen misslyckades alltså och Anna trodde då att loppet var kört men det tyckte tydligen inte juryn...

Vinnarmenyn:
Varmrätt: Helstekt biffrad med smörslungade grönsaker och knaperstekt bacon, balsamicosky och svartpeppar, smaksatt yoghurtsmör samt en mandelpotatisbakelse med broccoli och cheddarcrème.

Dessert: Ljummen mjölkchokladbakelse, lime- och vaniljkokt ananas med hallon- och szechuanpepparsorbet samt en vaniljcrème och nougatinflarn.

Maria Dahlquist
2000-09-08