Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kolasås av kondenserad mjölk

  • lillawe 2 maj 2012

    Har suttit i flera timmar och sökt ett recept av kondenserad mjölk. Såg ett på "Halv åtta hos mig" men är receptet bortagit. Någon som har det undanstopppat???{bashful}

  • Birgersdotter 2 maj 2012

    1. Godaste kolasåsen får du genom att helt enkelt koka en oöppnad
    burk kondenserad mjölk ca 4 timmar under lock i en gryta med vatten. Se
    till att burken alltid är täckt med vatten. Detta är viktigt, då burken kan explodera om vattnet försvinner!
    2. När burken kokat klart, öppna och rör i 4 msk grädde, sedan är
    såsen klar att hälla över glassen.

  • diad 2 maj 2012

    Hej här kommer ett bra men bara på hur du fixar till kolasåsen.

    Ta en burk sötad kondenserad mjölk, plocka bort alla etiketter (så inte kastrullen förstörs) och lägga den oöppnade konservburken i en stor kastrull som fylls med vatten så att burken är helt vattentäckt. Sedan är det bara att koka.

    Fyll på med lite vatten då och då om det kokar bort, burken ska alltid vara helt vattentäckt.

    Efter två timmar har kolakrämen en lite rinnigare konsistens och efter 3 timmar har den samma konsistens som på bilden. Vänta en stund innan du öppnar burken, ställ den gärna i kylen över natten.

    Tips! Koka gärna flera burkar åt gången när du ändå är i farten. De kan sparas i flera månader i kylskåpet!

    /Diad/

  • The_mama97mia 2 maj 2012

    Om du vill googla så sök på Dulce di leche - jag minns receptet i Halvåtta hos mig, men det hette ngt annat, det var en smarrig skapelse som jag tänkte att jag skulle lägga på minnet... Men det glömde jag visst...

  • lillawe 2 maj 2012

    Tack alla ni för tipsen(L)

  • egatgsvg 3 maj 2012

    Kan det vara denna du menar? Hämtad från "recept.nu"

    Kattens kolatårta med daim

    Antal portioner:8
    1 burkkondenserad mjölk
    13 st digestivekex
    125 g äkta smör, smält
    2.5 dl vispgrädde
    2 st bananer
    1 st daim att riva på toppen
    Alternativa toppings
    Geléhallon
    Hallon

    1. Mjölken ska stå i burken (utan att man öppnat den) i precis nästan kokande vatten i 3 immar och 15 minuter. . Låt burken sedan kallna och låt den stå i kylen tills dagen efter. Smula sönder kexen och tillsätt sedan smöret. Denna smet hälls sedan av i en passande form. Går också bra med småformar om man tycker att det är ”festligare”. Fördela sedan den kondenserade mjölken över botten. Var försiktig! Botten är väldigt spröd och går lätt sönder. Hit kan du förbereda! Ställ formen i kylen så länge.
    Vid servering
    Skär upp bananerna i smala skivor och lägg dessa över hela tårtan. Vispa grädden och häll över den. Riv sedan lite daim som dekoration.Till barnkalaset är geléhallon ett perfekt alternativ. På sommaren är lite hallon riktigt gott.

  • The_mama97mia 3 maj 2012

    Det var precis den jag tänkte på! Kattens kolatårta - typiskt sånt namn på en rätt som jag då inte kan minnas...

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.