Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Naturlig mat i skolan

 • Agali 1 november 2011

  Jag tycker det är högst obehagligt att mina barn tvingas äta lightprodukter, margariner och halvfabrikat i skolan och på dagis. Varför får de inte välja? Varför anser man att små barn ska bantas med kemikalier som bevisligen gör dem sjuka?

  Jag vet inte riktigt hur jag ska göra för att ändra det men en bra början är iallafall facebook-gruppen Naturlig Mat i Skolan http://www.facebook.com/Naturligmatiskolan?ref=ts
  och sidan Kostdemokrati http://www.kostdemokrati.se/introduktion/

  Barn behöver fett och protein för att orka i skolan och för att deras kroppar ska växa ordentligt. Istället ger man dem vatten, socker och kemikalier så de blir trötta, tappar koncentrationen och kan bli överviktiga och sjuka. Det är otäckt och det är vi föräldrar som måste agera.

 • Mistys 1 november 2011

  Åhh vad jag håller med dig. Alla dessa lightprodukter som ingen vet hur dom kommer att påverka våra barn på sikt. Matlagningsgrädde med mindre grädde och mer tillsatser. Margariner där ingredienserna fraktats i samma tankar som oljan till vår målarfärg{sick} Glutamat som vi vet är ett bedrövligt ämne. Lätta som innehåller så tvivelaktiga ingredienser att man inte ens får det sålt utan tvingas dumpa priserna i butikerna för att bli av med skiten. Samt allt detta socker som gör våra barn så speedade att dom har svårt att sitta still i skolbänken och sen sååå trötta på eftermiddagen att dom knappt orkar hålla sig vakna när socker rekylen kommer.
  Precis.....fett, riktigt naturligt fett och bra protein det är vad barn behöver. Då får vi pigga barn som orkar hela dagen, inga blodsockerfall och inga otäcka ingredienser som vi inte vet hur dom påverkar på sikt.
  Skulle vilja veta hur skola och föräldrar tänker som ger sina barn fruktyoughurt, kräm, flingor, lätta, limpa, jouce mm och sen klagar över att barnen inte kan koncentrera sig i skolan, lägga sig i tid på kvällen men är såååå trötta på morgonen.

  Bra att du tar upp detta(Y)

 • Agali 1 november 2011

  Det är en viktig fråga. Att man skulle införa mer LCHF-lik kost i skolan är nog något som ligger många, många år framåt i tiden. Men att de iallafall slipper halvfabrikat och lättprodukter, margarin i alla dess former, onödiga kemiska tillsatser, metanolrester.... Det känns ganska självklart, tycker jag.

  Jag tycker inte man ska tvinga någon att äta på ett visst sätt. Servera det naturliga och sedan de föräldrar som vill att barnen ska äta skit får be särskilt om det, precis som de som ska ha vegetariskt, religiöst eller allergi-mat.
  Men att tvinga barnen och att man som förälder inte ens får lov att skicka med en bytta Bregott är skamligt, odemokratiskt och vidrigt.

  Dessutom bör det erbjudas eleverna att värma medhavd mat i micro, i alla fall på högstadiet och gymnasiet.

 • pihal 2 november 2011

  Det är nog inte likadant på alla skolor, min man jobbar på en skola där eleverna får välja mellan lightprodukter t ex bregott eller lätta, vatten eller mjölk och så vidare. Dom lagar även den mesta maten själva från grunden.

 • GladaMalin 2 november 2011

  Håller med, det borde vara mer naturlig mat i skolan {curl-lip}

 • Mistys 2 november 2011

  Detta inlägg hittade jag på sidan "naturligmatiskolan.se" men vill gärna lägga in det här också då jag tycker det var så bra.
  Så OBS! Jag har alltså inte skrivit detta och kan inte ta åt mig äran för ett mycket bra inlägg.  Inte allt som används i margarintillverkning står på innehålsförteckning. Enligt Sanna Ehdin så medger Livsmedelsverket på sin hemsida att följande kemikalier används vid tillverkning av margariner:
  Extraktionsbensin (hexan)
  Aceton
  Nickelspån
  Natronlut
  Fosforsyra och citronsyra
  Blekmedel
  Som förorening i margarinet behandlar man:
  Metanol (bildas av natriummetylatet vid omestringen)
  PAH (polyaromatiska kolväten, några av de mest cancerframkallande ämnen som finns)
  Men Livsmedelsverek vill inte ange i vilka produkter och i vilka halter de kemiska ämnena förekommer.

  Citat:

  Smör och Bregott (original) innehåller inte kemiska tillsatser.

  Sedan är det också att vegetabiliska fetter som används i margarintillverkning förändras genom härdning eller omestring vilket ger helt nya sorters fetter, helt onaturliga och mycket skadliga för våra kroppar. Margarin ska man undvika till varje pris!

  Det är tragiskt att våra små barn, som inte kan välja själva, tvingas äta dessa skadliga saker som man kallar för mat :( Det är också tragiskt och odemokratiskt att vi som föräldrar inte har rätt att välja vad våra barn ska äta i skolan. Vegetarianer får välja bort kött och Muslimer får välja bort griskött, vilket är helt okej, men varför vi inte får välja bort Becel och Lätta??? Slut Citat!

 • Agali 21 december 2011

  Roligt att folk håller med mig, det är en viktig fråga!
  Misty09, det du citerar stämmer verkligen. Hörde om en tjej i gymnasiet (eller var det högstadiet?) som har läkarintyg på fettrik mat och naturliga produkter men hon fick inte ens ta med sig egen matlåda utan den beslagtogs. Varför får inte barnen ta med egen mat och värma i en micro precis som lärarna? Varför ska man tvingas äta det som serveras i skolan? Är inte det viktiga att ungarna äter överhuvudtaget?

 • gimmiahug 21 december 2011

  Får man inte ta med sin egen mat i skolan??? Tror det är det vidrigaste jag hört, det kan inte ens vara lagligt?

  Som jag ser det MÅSTE skolorna snart ta sitt förnuft till fånga. Herrejisses, Jamie Oliver kom till Sverige innan sin matrevolution i Engelska skolor, för att hitta inspiration - jag minns att han kom hit till Slottis i Malmö och de hade nån suverän salladsbuffé för alla som inte ville ha vad för varmrätt som serverades.... och jag trodde att det var en genomgående trend? Efter att ha läst alla era inlägg blir jag SÅ besviken :(

  Jag tror inte på lchf men jag tror definitivt på naturliga, fettrika produkter och ännu mer på naturliga produkter punkt slut. Barn ska inte ha en massa skit i sina kroppar och om skitprodukter matas dem, bör vi alla se upp och PROTESTERA. När jag var barn serverades en massa äckligheter men att istället servera socker och kemikalier är långt värre! Jag jobbade själv som matis på ett dagis i min ungdom och jag vägrade servera ens falukorv som inte var kvalitetssäkrad; varför gör inte mattanterna så? I USA räknas ketchup, på skolluncherna, som en GRÖNSAK. Är vi på väg dit?

  Aaaarhg vad ARG jag blir!!!!

 • rostok 22 december 2011

  Att barn som till och med har intyg på att det behöver särskild sorts kost inte får det gör mig arg så jag nästan hoppar i stolen. Däremot SKA barn inte äta LCHF-kost. Det är ett nytt påfund som inte är nyttigt i längden. Barn behöver kolhydrater. Dessutom är ju just LCHF enormt resurskrävande på vår miljö. Fast det är ju den mat som serveras vid de flesta skolor, åldrings och skolvård också. Det är tyvärr så att vi har ett Livsmedelsverk som drar upp vissa riktlinjer och den kom till med hjälp av bl a margarinindustrin. Så de är köpta direkt eller indirekt, tyvärr. Det är därför de vägrar förbjuda ex härdat fett i maten. M.m.

  Nä, fram för RIKTIG mat istället för alla dessa konstgjorda produkter som serveras överallt idag. Jag tror till och med att dessa tillsatser kan vara beroendeframkallande, vilket kan vara en av orsakerna till bl a fetma, men även till andra sjukdomar.

 • Mistys 22 december 2011

  Skrivet av rostok den 22 dec 2011

  Att barn som till och med har intyg på att det behöver särskild sorts kost inte får det gör mig arg så jag nästan hoppar i stolen. Däremot SKA barn inte äta LCHF-kost. Det är ett nytt påfund som inte är nyttigt i längden. Barn behöver kolhydrater. Dessutom är ju just LCHF enormt resurskrävande på vår miljö. Fast det är ju den mat som serveras vid de flesta skolor, åldrings och skolvård också. Det är tyvärr så att vi har ett Livsmedelsverk som drar upp vissa riktlinjer och den kom till med hjälp av bl a margarinindustrin. Så de är köpta direkt eller indirekt, tyvärr. Det är därför de vägrar förbjuda ex härdat fett i maten. M.m.

  Nä, fram för RIKTIG mat istället för alla dessa konstgjorda produkter som serveras överallt idag. Jag tror till och med att dessa tillsatser kan vara beroendeframkallande, vilket kan vara en av orsakerna till bl a fetma, men även till andra sjukdomar.  Nej barn ska/behöver inte äta LCHF men det är stor skillnad på kolhydrater och kolhydrater och här brister skolorna rejält. Jämför ex ett mellanmål med kräm, flingor, limpmacka, lätta och jouce eller ännu värre oboy mot ett med ex grovt bröd, bregott, kokt ägg, grönsaksstavar, standard mjölk och en frukt.

  Ork och koncentration skiljer sig avsevärt beroende på vilket av dessa barnen äter.

 • The_Stig 22 december 2011

  LCHF = Low Carbs High Fat. Kul att ni pratar om det. Vi har diskuterat det nyligen på våra näringslära lektioner. Inget man ska trycka på barn. Kolhydrater behövs, för den enda energikällan som hjärnan kan utnyttja är kolhydrater. Skulle de bara äta fett, så måste kroppen först omvandla det till kolhydrater, vilket medför enorm belastning av systemet. Barnet blir trött och får svårt att koncentrera sig mm. Mycket bättre med en allsidig kost á la tallriksmodellen. Självklart är det även skrämmande med alla kemikalier och tillsatser i våra barns mat.

 • rostok 22 december 2011

  Jag håller verkligen med om att fel sorts kolhydrater serveras både på skolor men även på andra offentliga institutioner. Grannen som hade fått diabetes, så svårt att hon hamnade på sjukhus för det blev serverad jättesöta fruktsoppor och vitt bröd, vilket gjorde att hon blev ännu sämre. Det nya är ju att man inte har specialkost numera för ex personer med diabetes, med motiveringen att alla bör äta sunt och samma som dem, vilket i praktiken innebär att alla serveras dålig mat, speciellt gällande kolhydraterna, fast, nää, förresten, även gällande för proteiner och inte minst fetter, grrr. Alltså det mesta som serveras.

  Bra initiativ det där med facebooksidan om naturlig mat i skolan, jag har förstås också gått med där, trots att mina barn nu är vuxna.

 • gimmiahug 23 december 2011

  Jag tror nog att hela tänket att diabetiker ska äta som vi andra är bra, men det funkar så klart inte om det vi andra serveras är översötade produkter.... Var fasiken har logiken tagit vägen? Vi är MITT i en diskussion om riktig mat och vi går åt andra hållet och serverar MER skräp?

  Vart tog matakuten vägen bara för det? Var det bara ett tv-program utan framtanke?

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.