Hej
Jag gör en bra fiskrätt som skär sig i ugnen.
Fiskblock skäres i bitar och lägges på en purjulöksbädd.
Över detta en sås bestående av 5 dl crame fraiche - 3 dl matl.grädde - 1/2 dl chilisås - kryddor - klippt dill.
175-200 grader i ugn i ca 50 minuter.
Vad är felet när det "skär sig" En blaskig vattnig vätska lägger sig i botten och på övesidan ligger en fastare och god "gegga"
Är det fel på tempen i ugnen eller är det inne för länge eller kan det vara ngt annat. Meningen är ju att fisken ska ligga i den tänkta goda såsen. :(
tacksam för idéer
mvh Anders
Lotten_J17 april 2009
Har du låtit fiskblocket tina upp så att den överflödiga vätskan, sen den varit fryst, fått rinna av? Detta är bara en vild gissning om vad det kan bero på för jag har gjort ungefär samma maträtt men var noga med att tina fisken och hälla bort all vätska innan tillagning
Okänd17 april 2009
Jag brukar gör en liknande fiskrätt i ugnen. Den har också en tendens att skära sig, vad det beror på vet i sjutton! Ett helt tinat fiskblock läggs på smörfrästa champinjoner och finskuren purjolök. Lite salt och peppar ovanpå, ett par smörklickar och så in i ugnen i 175° tills fisken börjar vitna. På spisen värmer jag under tiden upp 2 dl grädde och 1 dl mjölk, tillsätter ett par tre matskedar Ejderns kaviar samt hackad dill. Lägger skivad tomat på fisken och slår över gräddblandningen på fisken som nu nästan är färdig. Ökar värmen till 250° och låter det puttra på en stund. Det är här som den kritiska punkten kommer, om det får gå för länge i ugnen så skär det sig!
Får det st kvar på 175° så skär det sig obönhörligen eftersom det måste stå inne i ugnen en längre tid då.
Serverar med nykokt potatis.
Inte så dumt faktiskt!
abcdef99917 april 2009
Skrivet av jan-gunnar-j den 17 apr 2009
Jag brukar gör en liknande fiskrätt i ugnen. Den har också en tendens att skära sig, vad det beror på vet i sjutton! Ett helt tinat fiskblock läggs på smörfrästa champinjoner och finskuren purjolök. Lite salt och peppar ovanpå, ett par smörklickar och så in i ugnen i 175° tills fisken börjar vitna. På spisen värmer jag under tiden upp 2 dl grädde och 1 dl mjölk, tillsätter ett par tre matskedar Ejderns kaviar samt hackad dill. Lägger skivad tomat på fisken och slår över gräddblandningen på fisken som nu nästan är färdig. Ökar värmen till 250° och låter det puttra på en stund. Det är här som den kritiska punkten kommer, om det får gå för länge i ugnen så skär det sig!
Får det st kvar på 175° så skär det sig obönhörligen eftersom det måste st inne i ugnen en längre tid då.
Serverar med nykokt potatis.
Inte så dumt faktiskt!
gimmiahug17 april 2009
Hej!
Fryst fisk har en tendens att släppa mycket vatten under tillagning, även om den tinats innan. Sedan kan ibland krämiga och gräddiga såser också de skära sig om de tillagas i ugn under längre tid (man rör ju faktiskt inte om så som man gör när såser kokas i kastrull), så jag hade nog följt anvisningarna till jan-gunnars recept och slagit på såsen mot slutet samt höja ugnsvärmen. Då får du ju också tillfälle att slå av eventuellt utsipprad vätska innan du slår på såsen :)
abcdef99917 april 2009
Skrivet av gimmiahug den 17 apr 2009
Hej!
Fryst fisk har en tendens att släppa mycket vatten under tillagning, även om den tinats innan. Sedan kan ibland krämiga och gräddiga såser också de skära sig om de tillagas i ugn under längre tid (man rör ju faktiskt inte om så som man gör när såser kokas i kastrull), så jag hade nog följt anvisningarna till jan-gunnars recept och slagit på såsen mot slutet samt höja ugnsvärmen. Då får du ju också tillfälle att slå av eventuellt utsipprad vätska innan du slår på såsen :)
Ja tack för alla goda tips. Jag försöker nästa gång att göra som Ni föreslagit och hoppas på bättre tur.
Anders
josse1218 april 2009
har du provat att värma creme f + grädde+chili i kastrull först, alltså värma såsen sen hälla på den, obs ej koka, förr skar sig många rätter i min ugn med creme f, sen jag började med detta inget sånt. har inte provat med fisk som släpper mycket vatten men det borde vara värt ett försök.
Okänd18 april 2009
Skrivet av gimmiahug den 17 apr 2009
Hej!
Fryst fisk har en tendens att släppa mycket vatten under tillagning, även om den tinats innan. Sedan kan ibland krämiga och gräddiga såser också de skära sig om de tillagas i ugn under längre tid (man rör ju faktiskt inte om så som man gör när såser kokas i kastrull), så jag hade nog följt anvisningarna till jan-gunnars recept och slagit på såsen mot slutet samt höja ugnsvärmen. Då får du ju också tillfälle att slå av eventuellt utsipprad vätska innan du slår på såsen :)
Visst innehåller fryst fisk mycket vatten, men när den tinat tar man en ren och torr handduk som man försiktigt pressar ut så mycket som möjligt av vattnet med!
Det kan vara detta vatten som bidrar till att det skär sig, men även att man inte rör om är nog mera troligt.
anita_be18 april 2009
Det är cremefraichen som ställer till problemet. När den blir kokhet stelnar den och blir till keso. Använd ren grädde så händer inte detta.
The_mama97mia18 april 2009
hmmm.... jag har ett recept som heter Millans Fisk. Där är knepet att man smörar formen och sedan pudrar man några msk vetemjöl i botten, därefter lägger man på fisk etc. Det blir toppen bra. Tror det kan avhjälpa detta med. (Y)
bernit18 april 2009
Skrivet av abcdef999 den 16 apr 2009
Hej
Jag gör en bra fiskrätt som skär sig i ugnen.
Fiskblock skäres i bitar och lägges på en purjulöksbädd.
Över detta en sås bestående av 5 dl crame fraiche - 3 dl matl.grädde - 1/2 dl chilisås - kryddor - klippt dill.
175-200 grader i ugn i ca 50 minuter.
Vad är felet när det "skär sig" En blaskig vattnig vätska lägger sig i botten och på övesidan ligger en fastare och god "gegga"
Är det fel på tempen i ugnen eller är det inne för länge eller kan det vara ngt annat. Meningen är ju att fisken ska ligga i den tänkta goda såsen. :(
tacksam för idéer
mvh Anders
CF är svårt i ugn men jag tycker du kan använda det recept du har men blanchera purjolöken, låt fisken ligga på en handuk eller papper först så vattnet drar ur och värm upp CF, grädde och chili i en kastrull och rör ned en äggula - det kan inte misslyckas :p
Hej
Jag gör en bra fiskrätt som skär sig i ugnen.
Fiskblock skäres i bitar och lägges på en purjulöksbädd.
Över detta en sås bestående av 5 dl crame fraiche - 3 dl matl.grädde - 1/2 dl chilisås - kryddor - klippt dill.
175-200 grader i ugn i ca 50 minuter.
Vad är felet när det "skär sig" En blaskig vattnig vätska lägger sig i botten och på övesidan ligger en fastare och god "gegga"
Är det fel på tempen i ugnen eller är det inne för länge eller kan det vara ngt annat. Meningen är ju att fisken ska ligga i den tänkta goda såsen. :(
tacksam för idéer
mvh Anders
Har du låtit fiskblocket tina upp så att den överflödiga vätskan, sen den varit fryst, fått rinna av? Detta är bara en vild gissning om vad det kan bero på för jag har gjort ungefär samma maträtt men var noga med att tina fisken och hälla bort all vätska innan tillagning
Jag brukar gör en liknande fiskrätt i ugnen. Den har också en tendens att skära sig, vad det beror på vet i sjutton! Ett helt tinat fiskblock läggs på smörfrästa champinjoner och finskuren purjolök. Lite salt och peppar ovanpå, ett par smörklickar och så in i ugnen i 175° tills fisken börjar vitna. På spisen värmer jag under tiden upp 2 dl grädde och 1 dl mjölk, tillsätter ett par tre matskedar Ejderns kaviar samt hackad dill. Lägger skivad tomat på fisken och slår över gräddblandningen på fisken som nu nästan är färdig. Ökar värmen till 250° och låter det puttra på en stund. Det är här som den kritiska punkten kommer, om det får gå för länge i ugnen så skär det sig!
Får det st kvar på 175° så skär det sig obönhörligen eftersom det måste stå inne i ugnen en längre tid då.
Serverar med nykokt potatis.
Inte så dumt faktiskt!
Jag brukar gör en liknande fiskrätt i ugnen. Den har också en tendens att skära sig, vad det beror på vet i sjutton! Ett helt tinat fiskblock läggs på smörfrästa champinjoner och finskuren purjolök. Lite salt och peppar ovanpå, ett par smörklickar och så in i ugnen i 175° tills fisken börjar vitna. På spisen värmer jag under tiden upp 2 dl grädde och 1 dl mjölk, tillsätter ett par tre matskedar Ejderns kaviar samt hackad dill. Lägger skivad tomat på fisken och slår över gräddblandningen på fisken som nu nästan är färdig. Ökar värmen till 250° och låter det puttra på en stund. Det är här som den kritiska punkten kommer, om det får gå för länge i ugnen så skär det sig!
Får det st kvar på 175° så skär det sig obönhörligen eftersom det måste st inne i ugnen en längre tid då.
Serverar med nykokt potatis.
Inte så dumt faktiskt!
Hej!
Fryst fisk har en tendens att släppa mycket vatten under tillagning, även om den tinats innan. Sedan kan ibland krämiga och gräddiga såser också de skära sig om de tillagas i ugn under längre tid (man rör ju faktiskt inte om så som man gör när såser kokas i kastrull), så jag hade nog följt anvisningarna till jan-gunnars recept och slagit på såsen mot slutet samt höja ugnsvärmen. Då får du ju också tillfälle att slå av eventuellt utsipprad vätska innan du slår på såsen :)
Hej!
Fryst fisk har en tendens att släppa mycket vatten under tillagning, även om den tinats innan. Sedan kan ibland krämiga och gräddiga såser också de skära sig om de tillagas i ugn under längre tid (man rör ju faktiskt inte om så som man gör när såser kokas i kastrull), så jag hade nog följt anvisningarna till jan-gunnars recept och slagit på såsen mot slutet samt höja ugnsvärmen. Då får du ju också tillfälle att slå av eventuellt utsipprad vätska innan du slår på såsen :)
Ja tack för alla goda tips. Jag försöker nästa gång att göra som Ni föreslagit och hoppas på bättre tur.
Anders
har du provat att värma creme f + grädde+chili i kastrull först, alltså värma såsen sen hälla på den, obs ej koka, förr skar sig många rätter i min ugn med creme f, sen jag började med detta inget sånt. har inte provat med fisk som släpper mycket vatten men det borde vara värt ett försök.
Hej!
Fryst fisk har en tendens att släppa mycket vatten under tillagning, även om den tinats innan. Sedan kan ibland krämiga och gräddiga såser också de skära sig om de tillagas i ugn under längre tid (man rör ju faktiskt inte om så som man gör när såser kokas i kastrull), så jag hade nog följt anvisningarna till jan-gunnars recept och slagit på såsen mot slutet samt höja ugnsvärmen. Då får du ju också tillfälle att slå av eventuellt utsipprad vätska innan du slår på såsen :)
Visst innehåller fryst fisk mycket vatten, men när den tinat tar man en ren och torr handduk som man försiktigt pressar ut så mycket som möjligt av vattnet med!
Det kan vara detta vatten som bidrar till att det skär sig, men även att man inte rör om är nog mera troligt.
Det är cremefraichen som ställer till problemet. När den blir kokhet stelnar den och blir till keso. Använd ren grädde så händer inte detta.
hmmm.... jag har ett recept som heter Millans Fisk. Där är knepet att man smörar formen och sedan pudrar man några msk vetemjöl i botten, därefter lägger man på fisk etc. Det blir toppen bra. Tror det kan avhjälpa detta med. (Y)
Hej
Jag gör en bra fiskrätt som skär sig i ugnen.
Fiskblock skäres i bitar och lägges på en purjulöksbädd.
Över detta en sås bestående av 5 dl crame fraiche - 3 dl matl.grädde - 1/2 dl chilisås - kryddor - klippt dill.
175-200 grader i ugn i ca 50 minuter.
Vad är felet när det "skär sig" En blaskig vattnig vätska lägger sig i botten och på övesidan ligger en fastare och god "gegga"
Är det fel på tempen i ugnen eller är det inne för länge eller kan det vara ngt annat. Meningen är ju att fisken ska ligga i den tänkta goda såsen. :(
tacksam för idéer
mvh Anders
CF är svårt i ugn men jag tycker du kan använda det recept du har men blanchera purjolöken, låt fisken ligga på en handuk eller papper först så vattnet drar ur och värm upp CF, grädde och chili i en kastrull och rör ned en äggula - det kan inte misslyckas :p