Jag har nu försökt sätta vildjäst, men det lyckas inte bli kraft i den trots att jag gör efter konstens alla regler. Någon som har erfarenhet av vildjäst??
zonale29 juni 2008
Snälla Smulpajen, vad är vildjäst? Upplys en okunnig:)
pia6129 juni 2008
Skrivet av hubert06 den 29 jun 2008
Snälla Smulpajen, vad är vildjäst? Upplys en okunnig:)
Det undrar jag också???:o
The_mama97mia29 juni 2008
Skrivet av Smulpajen den 29 jun 2008
Jag har nu försökt sätta vildjäst, men det lyckas inte bli kraft i den trots att jag gör efter konstens alla regler. Någon som har erfarenhet av vildjäst??
Menar du bara igångsättning av vinsats ? Se mina recept på Reidars Apeslinvin, och tumregel----
Smulpajen29 juni 2008
Det är en flytande jäst man kan göra på bl a russin, torkade aprikoser, fikon eller äpple. Man blandar med vatten, socker och honung. Låter stå på varm plats, ex skåpet ovanför kylen. Efter ca en vecka ska den vara färdig. Sen blandar man med mjöl och gör en sk moderdeg. Av denna deg kan man sedan göra en chefsdeg och baka Levainbröd. Jästvätskan kan sparas i ca 2 mån i kyl. Moderdegen i en vecka.
Detta är ett gammalt sätt att baka som man gör mycket i bl a Frankrike. Många bagare av rang och hobbybagare gör det även i Sverige. (Läs Martin Johansson blogg) eller titta på Saltå Kvarns hemsida.
Jag har nu försökt göra detta 4 ggr men aldrig lyckats få kraft i jästen. Först trodde jag det var fel honung, men det hjälpte inte när jag hade bytt märke. Sen trodde jag det var aprikosern, de ska vara osvavlade, det var det inte heller. Sen provade jag med russin, då blev det riktigt dåligt :'( Men jag tänker inte ge mig, jag ska lyckas :) vet bara inte hur???
Smulpajen29 juni 2008
Tyvärr gav jag fel info om Saltå sidan. Blandade ihop alla sidor man är på! Titta in på den här istället!
http://paindemartin.blogspot.com/2008/02/vildjst-p-aprikos.html
Vivoplena29 juni 2008
http://sv.wikipedia.org/wiki/Vildj%C3%A4st
Vivoplena29 juni 2008
Wikipedia säger: http://sv.wikipedia.org/wiki/Vildj%C3%A4st
The_mama97mia29 juni 2008
åh fan, du snackar baka... jag trodde du menade vinsats jäsning
Smulpajen29 juni 2008
Skrivet av mama97mia den 29 jun 2008
åh fan, du snackar baka... jag trodde du menade vinsats jäsning
Ha ha! Jag har bara bröd i huvudet just nu. Tänkte inte ens på vinjäst! Men det här brödet är säkert gott till vinet också! Bara jag får bakat det nån gång...
Smulpajen1 juli 2008
Puff...
Finns det INGEN som gjort vildjäst??
pia613 juli 2008
Nej aldrig! Men det var kul att få veta vad det var för nåt! :p
Jag har nu försökt sätta vildjäst, men det lyckas inte bli kraft i den trots att jag gör efter konstens alla regler. Någon som har erfarenhet av vildjäst??
Snälla Smulpajen, vad är vildjäst? Upplys en okunnig:)
Snälla Smulpajen, vad är vildjäst? Upplys en okunnig:)
Det undrar jag också???:o
Jag har nu försökt sätta vildjäst, men det lyckas inte bli kraft i den trots att jag gör efter konstens alla regler. Någon som har erfarenhet av vildjäst??
Menar du bara igångsättning av vinsats ? Se mina recept på Reidars Apeslinvin, och tumregel----
Det är en flytande jäst man kan göra på bl a russin, torkade aprikoser, fikon eller äpple. Man blandar med vatten, socker och honung. Låter stå på varm plats, ex skåpet ovanför kylen. Efter ca en vecka ska den vara färdig. Sen blandar man med mjöl och gör en sk moderdeg. Av denna deg kan man sedan göra en chefsdeg och baka Levainbröd. Jästvätskan kan sparas i ca 2 mån i kyl. Moderdegen i en vecka.
Detta är ett gammalt sätt att baka som man gör mycket i bl a Frankrike. Många bagare av rang och hobbybagare gör det även i Sverige. (Läs Martin Johansson blogg) eller titta på Saltå Kvarns hemsida.
Jag har nu försökt göra detta 4 ggr men aldrig lyckats få kraft i jästen. Först trodde jag det var fel honung, men det hjälpte inte när jag hade bytt märke. Sen trodde jag det var aprikosern, de ska vara osvavlade, det var det inte heller. Sen provade jag med russin, då blev det riktigt dåligt :'( Men jag tänker inte ge mig, jag ska lyckas :) vet bara inte hur???
Tyvärr gav jag fel info om Saltå sidan. Blandade ihop alla sidor man är på! Titta in på den här istället!
http://paindemartin.blogspot.com/2008/02/vildjst-p-aprikos.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/Vildj%C3%A4st
Wikipedia säger: http://sv.wikipedia.org/wiki/Vildj%C3%A4st
åh fan, du snackar baka... jag trodde du menade vinsats jäsning
åh fan, du snackar baka... jag trodde du menade vinsats jäsning
Ha ha! Jag har bara bröd i huvudet just nu. Tänkte inte ens på vinjäst! Men det här brödet är säkert gott till vinet också! Bara jag får bakat det nån gång...
Puff...
Finns det INGEN som gjort vildjäst??
Nej aldrig! Men det var kul att få veta vad det var för nåt! :p