Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

hur länge håller sig kakorna goda?

  • rostok 22 november 2011

    Hej, jag funderar på att börja baka småkakor till jul, men gillar mest helt nybakade småkakor. Hur gör ni för att era kakor ska smaka som nybakade? Helst inte i frysen för våra frysar är jättefulla just nu, och där kommer en del matbröd och bullar att hamna så det finns inte plats för mer.

  • asasto 22 november 2011

    2-3v tycker jag kakor brukar smaka OK ifall man förvarar dem i lufttäta burkar i rumstemperatur (jag bakar enbart med äkta smör).

    Oftast brukar jag dock dela upp kakdegen i mindre bitar och frysa in och ta fram och bara baka några kakor i taget numera det smakar ju så mycket bättre då de är helt nya. +Detr luktar ju gott hemma med när man bakat.

  • rostok 22 november 2011

    oki, så kan man ju göra, vi använder bara smör och oljor (kallpressade) hos oss, något annat är inte tänkbart.

  • blekegreven 22 november 2011

    De första orsakerna till att småkakor börjar smaka lite tråkigt brukar vara;

    1 - Att kakorna blivit mjuka och tråkiga då de tagit upp fukt från luften eller varit fuktiga redan när de förpackades.
    2 - Att kakorna tagit smak av andra saker som förvaras i närheten (ex lök)
    3 - Att fettet i kakorna blivit dåligt pga av felaktig förvaring (för mycket värme, kyla, ljus eller syre).

    Så, för att få kakorna att hålla sig sådär spröda och goda längre, kan man göra flera saker.
    - Se först till att baka kakorna ordentligt och att de är helt kalla innan de förpackas. Helst i ogenomskinliga och lufttäta plastburkar (lite beroende på vilket fett ni använt)
    - Se till att burken INTE använts till andra luktande varor före kakorna,
    - Lägg några sockerbitar i förvaringsburken som kan suga åt sig ev fukt!.
    - Förvara sedan burken svalt och helst långt från ev lök, rök och mat-os. (undvik alltså värmen och lukten i överskåpet till kylen och skåpet över köks-fläkten liksom kylan, fukten och lukten inne i kylskåpet)

  • rostok 22 november 2011

    Jättemycket tack för tipsen. Några visste jag redan, något hade jag glömt men en del var nytt, bl a de med sockerbitar. Hm, måste se till att vi handlar hem några sådan, har inte haft det hemma på många år tror jag, men om det hjälper så är det ju värt mycket. Jag bakade några småkakor för någon vecka sedan och de blev mjuka och mindre goda efter bara några dagar, Det är fuktig luft just i år tycker jag, nästan hela året!

  • blekegreven 22 november 2011

    Mmm, håller med. Luften är verkligen otroligt fuktig och 'rå' nu, särskilt här nere vid kusten. Men så är det väll såhärårs...
    Kul om några av tipsen kan vara hjälpsamma, Själv är jag riktigt förtjust i det med sockerbitarna, Fick tipset av min mormor för evigheter sedan och har sedan dess alltid några sockerbitar i kakburken, likväl som med skorporna och knäckebrödet :)

  • C_Ice 23 november 2011

    Det finns frigolit boxar man kan ha kakor & både mat i & ställa på balkongen eller altanen e ju inte minus än =) och blir det minus fryser de och det gör ju inget bara ett tips om det är fullt

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.