Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kakor för diabetiker....

  • minikocken 27 november 2007

    Har en god vän som är diabetiker. Vad ska man bjuda på efter maten? Recept på småkakor? Eller matbröd?

  • 27 november 2007

    Bärsnitt
    Ca 20 st
    100g kallt margarin
    5 dl vetemjöl
    200 g kesella
    200-250g bär tex hallon
    1 ½ msk lättströ
    4 tsk maizena ägg till pensling
    hackad mandel till garnering
    Ugn: 225 c
    Gör så här:
    Finfördela margarinet i vetemjölet till en grynig massa. Tillsätt kesellan och forma degen till en längd.
    Dela den i två delar och kavla ut dem till degkakor med måtten 18 x 25 cm.
    Flytta över dem på papperstäckt plåt och lägg en sträng med bär tex hallon, längs mitten av de avlånga
    degplattorna.Blanda lättströ och maizena och fördela hälften på varje längd ovanpå bären.
    Vik degen på "tre" så att den blir 6 cm bred. Pensla uppvispat ägg. Strö över hackad mandel(kan uteslutas)
    och grädda i mitten av ugnen i 225 c i ca 15 minuter. Skär upp längderna i 2 ½ cm breda bitar.
    Kakorna kan frysas.



    Chokladkaka med flagad mandel
    Det här behövs:
    1 msk flagad sötmandel
    2 ägg
    1 dl hermesetas lätt strö
    1 msk hett vatten
    2 ½ dl vetemjöl
    1 ¾ tsk bakpulver
    1 ½ msk kakao
    ½ dl olja
    1 ¼ dl lättmjölk
    Margarin och ströbröd till formen
    Ugn: 175 c
    Gör så här:
    Mandeln ger kakan fin garnering men kan uteslutas. Smörj och bröa en form som rymmer 1,2-1,5 liter
    och strö över botten med 1 msk flagad söt mandel. Vispa upp äggen och sötningsmedlet och vattnet.
    Smeten blir inte så tjock och pösig som när du använder vanligt socker men skall ändå vispas luftig.
    Häll i vetemjöl, bakpulver och kakao men rör inte förrän du också har hällt i oljan och mjölken.
    Skrapa ned smten i formen och grädda på andra fasen nerifrån i 175 c i ca 25 minuter.
    Kakan kan frysas.



    Farmor Majas Morotsbakelser
    Det här behövs till 30 st:
    4 medelstora morötter, ca 300 g
    1 dl mandel
    4 dl vetemjöl
    4 tsk bakpulver
    3 dl sötningsmedel
    200 g smör
    4 ägg

    Glasyr:
    150 g krämig färskost, t ex philadelphiaost
    50 g smör
    1 ¾-2 dl strösötningsmedel
    ½ dl rostade mandelspån
    Ugn: 175
    Gör så här:
    Skala morötterna och råriv dem fint. Skålla, skala och finhacka eller mal mandeln
    (eller använd mandelspån som kan tillsättas direkt). Blanda mandel, mjöl,
    bakpulver och tningsmedel. Hacka in smöret till en grynig massa. Tillsätt morötter
    och ägg och blanda till en jämn smet. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en
    långpanna, 25x30 cm. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
    Stjälp upp kakan på ett nytt bakplåtspapper och drag av pappret som gräddats på.
    Låt kakan kallna med lågpannan stjälpt över. Rör ost och smör till en smidig kräm.
    Smaksätt med sötningsmedel. Bred ut krämen på kakan. Garnera den med rostad
    mandel. Skär kakan i bitar, ca 5 cm i fyrkant.




    Fluffiga Äppelmuffins
    Detta behövs till ca 12 st:
    50 g malda hasselnötter
    1 ¾ dl vetemjöl
    ½ tsk bakpulver
    3 msk sötningsmedel
    30 g smält smör el margarin
    ½ dl lättmjölk
    2 äggvitor
    ¾ äpple kanel
    Ugn: 225
    Gör så här:
    Mal nötterna och blanda dem med mjöl, bakpulver och sötningsmedel. Smält smöret,
    låt det svalna något och tillsätt mjölken. Blanda samman allt utom äggvitorna till en
    jämn smet. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem. Klicka smeten i formarna och
    lägg en tunn klyfta äpple i varje samt strö kanel över. Grädda dem mitt i ugnen
    8-12 minuter. Godast nybakade.




    Fyllda Chokladformar
    Det här behövs till ca 15 st:
    1 ½ dl vetemjöl
    5 finhackade sötmandlar
    75 g smör eller margarin
    1 tsk kakao
    sötningsmedel motsvarande 2 tsk socker
    ½ tsk vaniljsocker eller ett par stänk vaniljessens

    Fyllning:
    2 dl vaniljkräm, marsan för kokning och söta själv
    1 dl vispgrädde
    1 tsk kakao
    1 tsk sötningsmedel
    ½ tsk vaniljsocker eller ett par droppar vaniljessens
    25 g riven sockerfri choklad frukt, t ex körsbär
    Ugn: 175
    Gör så här:
    Hacka ihop mjöl, mandel, fett, kakao, sötningsmedel och vanilj till en deg.
    Forma en tjock rulle, skär i skivor och tryck ut i små folieformar. Nagga botten
    med en gaffel. Ställ i kyl i 30 minuter. Grädda formarna ca 15 minuter. Blanda
    vaniljkräm med hårt vispad grädde, kakao och sötningsmedel. Fyll formarna
    och strö på riven choklad. Garnera med t ex körsbär.




    Havretårta med aprikoskräm

    100g margarin eller 1 dl olja
    5 dl havregryn
    1 dl vetemjöl
    ½ tsk bakpulver
    4 msk Hermesetas lättströ
    2/3 dl mjölk
    Bittermandelarom
    1 burk konserverade aprikoser
    2 dl mjölk
    1 ½ msk maizena
    1 äggula
    1 msk Hermesetas lättströ
    1 gelatinblad
    1 äggvita citronmellis
    ugn: 200 c
    Gör så här:
    Smält margarin eller mät upp olja. Häll fettet över havregrynen i en bunke.
    Tillsätt vetemjöl, bakpulver, lättströ och mjölk. Rör om och smaksätt med någon droppe bittermandelarom.
    Dela degen i två delar och kavla ut dem till bottnar, 21 cm i diameter. Lägg bottnarna på bakplåtspapper och
    grädda i ca 15 minuter i mitten av ugnen i 200 c. Låt bottnarna svalna på galler. Öppna burken med aprikoser.
    Lägg 10 stycken i en sil och skölj dem med kallt vatten. Kör dem sedan till en puré i en mixer. Det blir 1 dl mos.
    Blanda mjölk, maizena, äggulan och lättströ i en kastrull. Värm blandningen under omrörning tills den nästan når
    kokpunkten och börjar tjockna. Dra kastrullen åt sidan och låt krämen svalna. Blötlägg gelatinbladet i 5 minuter
    i kallt vatten. Krama ur gelatinet och smält det i en kastrull över svag värme. Vispa äggvitan till ett fast skum.
    Blanda ner gelatinet, aprikosmoset och till sist äggviteskummet i den kalla krämen. Lägg den mellan bottnarna.
    Garnera med aprikorklyftor avspolade och blad av citronmeliss. Låt tårtan stå i kylen 2-3 timmar eller till nästa
    dag så blir inte bottnarna hårda.




    Kanelprickar
    Det här behövs:
    100 g mjukt smör eller margarin
    ½ msk sirap
    1 dl socker
    2 dl vetemjöl
    1 tsk kanel
    1 tsk bakpulver
    1 äggula
    Ugn: 155
    Gör så här:
    Rör smör, sirap och socker poröst. Blanda i mjöl och kanel.
    Rör ut bakpulvret i äggulan och blanda det i degen. Låt degen
    vila i kylen i ca 30 minuter. Dela degen i 4 delar, rulla varje
    del 2 cm tjock. Skär dem i lagom tjocka bitar och rulla dem
    till kulor. Lägg dem på en klädd bakplåt. Tryck till dem med
    en gaffel. Grädda dem i 155 grader i ca 20 minuter.
    Det är vanligt socker i med det är så lite så det är inte farligt.
    Jag fick receptet på ett diabetesmöte.




    Lingonkaka
    Det här behövs:
    150 g smör eller margarin
    3 ägg
    2 äpplen
    1 dl osötad lingonsylt eller lingon
    3 dl vetemjöl
    3 tsk bakpulver
    1 msk kanel
    Ugn: 150
    Gör så här:
    Rör fettet pösigt med äggen, som tillsätts ett i taget. Hacka de
    skalade äpplena och rör ner dem i smeten tillsammans med lingonsylten.
    Blanda mjölet med bakpulvret och kanelen. Blanda ner detta i smeten.
    Häll den i en välsmord och bröad form som rymmer 1 ½ l. Grädda kakan
    nederst i ugnen i ca 60 minuter. Stjälp upp kakan och låt den kallna under formen.



    Mandel kubbar
    Det här behövs till ca 12 st:
    3 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1 dl strösötningsmedel
    50 g margarin
    1 ägg
    1 dl filmjölk
    8-10 rivna bittermandlar
    10 sötmandlar
    Ugn: 200
    Gör så här:
    Blanda mjöl, bakpulver och sötningsmedel. Finfördela matfettet i mjölblandningen.
    Tillsätt ägg, fil och bittermandel. Klicka ut degen till 12 toppar på ett bakplåtspapper.
    Strö hackad mandel över. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.




    Pepparnötter
    Det här behövs till ca 40 st:
    100 g smör eller margarin
    ¾ dl strösötningsmedel
    1 ägg 2 ½ dl vetemjöl
    1 ½ tsk bakpulver
    1 tsk mald kanel
    1 tsk malda nejlikor
    1 tsk mald ingerfära
    1 tsk mald kardemumma
    Garnering:
    Skållade, skalade mandlar
    Ugn: 175
    Gör så här:
    Rör matfettet och strösötningsmedel tills det är ljust och poröst. Tillsätt ägget.
    Blanda samman mjöl, bakpulver och kryddorna. Rör ner det i smeten och
    blanda till en deg. Lägg den kallt för att vila minst 1 timme. Dela degen i 40
    lika stora bitar. Forma runda bollar och tryck ner en bit mandel i varje.
    Ställ kakorna på en bakplåtsklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter.




    Små kakor med nougatsmak
    Det här behövs till ca 50 st:
    200 g smör eller margarin
    1 dl strösuketter
    4 dl vetemjöl
    1 dl potatismjöl
    ½ tsk bakpulver
    1 msk kakao
    Garnering: nötter
    Ugn: 175
    Gör så här:
    Blanda de torra ingredienserna. Finfördela fettet i detta. Arbeta samman till
    en deg. Tryck ut degen med en ”tumsprits” direkt på bakplåtsklädd pålt.
    Garnera varje kaka med en nöt. Grädda kakorna i ca 15 minuter mitt i ugnen.
    Låt dem kallna på plåten. De går bra att frysa.




    Sockerkringlor
    Det här behövs till ca 40 st:
    50 g jäst
    200 g smör eller margarin
    4 dl mjölk
    1 ägg
    1 dl strösuketter
    1 krm salt
    1 krm hjorthornsalt
    13 dl vetemjöl
    Ugn: 250
    Gör så här:
    Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken.
    Låt det bli fingervarmt. Häll mjölken över jästen och rör om tills jästen
    har löst sig. Tillsätt ägg, strösuketter, salt, hjorthornsalt och det mesta
    av mjölet. Knåda degen blank och smidig. Låt den jäsa i ca 30 minuter.
    Stjälp upp degen på läät mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt.
    Dela degen i ca 40 lika stora bitar. Rulla ut varje bit till en smal längd,
    ca 30 cm lång. Forma till kringlor och lääg på en bakplåtspappers klädd plåt.
    Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 minuter.




    Vetebröd
    Det här behövs till ca 50 st:
    50 g jäst 5 dl lättmjölk
    1 dl majsolja
    1 dl suketter strö
    1 ägg
    1 tsk salt
    2-3 tsk kardemumma
    14-15 dl vetemjöl
    Ugn:200-250
    Gör så här:
    Värm mjölken till 37 grader. Smula sönder jästen i degbunken, häll över mjölken och
    tillsätt olja, suketter strö, ägget, saltet och kardemumma. Arbeta in 12 dl vetemjöl och
    arbeta degen kraftigt. Spar det reserande mjölet till utbakningen. Låt degen jäsa på
    dragfri plats till dubbel storlek och arbeta den kraftigt. Gör små bullar eller längder alltefter
    eget önskemål. Låt bakverken jäsa ca 30 minuter. Grädda små bullar i 250 grader i ca 10 minuter
    och längder i 200 grader i ca 20 minuter.

    :D(Y)

  • matvraket 27 november 2007

    jag har en hel del kompisar som är diabetiker som faktiskt äter samma kakor som om de inte haft diabetes. frågan är om de har åldersdiabetes (typ 2) eller diabetes typ 1? har din vän diabetes typ 1 kan hon lättare ignorera att lite lagom socke slinker med, men handlar det om åldersdiabetes (även kallad fetmadiabetes) är det mer strikt med tanke på sockerintag.

    annars fungerar alltid petis chouer, som ju är ett socerfritt alternativ till vanliga kakor. Lycka till! (Y)

  • nannananna 27 november 2007

    Jag är själv diabetiker typ 1 och jag tar lite mer insulin om det är något sött efter maten.
    Men man kan alltid minska ner sockret eller byta ut det mot fruktsocker men kan också tänka på minska ner fettet och byta ut mjölet till något nyttigare typ dinkelmjöl.:)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.