Finns det någon som ha recept på gammeldags kanelskorpor ?
Bruka köpa på marknad. Har frågat efter receptet men de vill ej lämna ut det
21 november 2007
Kanelskorpor
(70 st)
100 g hasselnötter
50 g sötmandel
150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1 dl honung
1 medelstort ägg
1 tsk mald kanel
1 tsk malda nejlikor
2 tsk rivet apelsinskal
1 msk vaniljsocker
knappt 6 dl vetemjöl (350 g)
2 tsk bakpulver
Gör så här
1) Sätt ugnen på 200 grader. Hacka hasselnötter och mandel grovt.
2) Rör smör, socker och honung mjukt, lätt att köra i en matberedare. Blanda i ägg, nöthacket, kanel, nejlikor, apelsinskal, vaniljsocker och tillsist mjölet blandat med bakpulver. Om matberedaren inte är tillräckligt stor, blanda äggsmeten och mjölet i en större bunke för hand.
3) Forma degen till 6 ganska smala rullar (lika långa som plåtens kortsida, ca 30 cm) som läggs 3 och 3 på 2 plåtar med bakplåtspapper. Platta till längderna med handflatan.
4) Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter.
5) Låt svalna 15 minuter och skär längderna i smala sneda bitar med vass kniv.
6) Vänd snittytorna uppåt och grädda ytterligare ca 10 minuter, passa ugnen. Låt kallna.
7) Serveras med en skiva ädelost. Eller varför inte en bit god cheddar.
Gratinerade pepparkakor med Västerbottenost
Riv osten och lägg den på pepparkakorna. Gratinera i 200 grader några minuter. Vänta några minuter innan du serverar kakorna till glöggen.
Kanelskorpor
(160 Skorpor)
Ingredienser:
150 g Smör
1 1/2 dl Socker
1 msk Bakpulver
2 tsk Stött kanel från kanelstång;
-ev något mer
7 dl Vetemjöl
1 1/2 dl Gräddmjölk
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda socker, bakpulver, kanel och
vetemjöl i en skål. Finfördela smöret i blandningen och tillsätt till
sist gräddmjölken. Arbeta snabbt ihop degen. Rulla ut degen till små
runda bollar och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Grädda i ugnen i
8-10 minuter.
Dela bullarna med gaffel medan de är varma och torka sedan halvorna i
ugnen på 150 grader tills skorporna fått färg och är torra.
Finns det någon som ha recept på gammeldags kanelskorpor ?
Bruka köpa på marknad. Har frågat efter receptet men de vill ej lämna ut det
Kanelskorpor
(70 st)
100 g hasselnötter
50 g sötmandel
150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1 dl honung
1 medelstort ägg
1 tsk mald kanel
1 tsk malda nejlikor
2 tsk rivet apelsinskal
1 msk vaniljsocker
knappt 6 dl vetemjöl (350 g)
2 tsk bakpulver
Gör så här
1) Sätt ugnen på 200 grader. Hacka hasselnötter och mandel grovt.
2) Rör smör, socker och honung mjukt, lätt att köra i en matberedare. Blanda i ägg, nöthacket, kanel, nejlikor, apelsinskal, vaniljsocker och tillsist mjölet blandat med bakpulver. Om matberedaren inte är tillräckligt stor, blanda äggsmeten och mjölet i en större bunke för hand.
3) Forma degen till 6 ganska smala rullar (lika långa som plåtens kortsida, ca 30 cm) som läggs 3 och 3 på 2 plåtar med bakplåtspapper. Platta till längderna med handflatan.
4) Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter.
5) Låt svalna 15 minuter och skär längderna i smala sneda bitar med vass kniv.
6) Vänd snittytorna uppåt och grädda ytterligare ca 10 minuter, passa ugnen. Låt kallna.
7) Serveras med en skiva ädelost. Eller varför inte en bit god cheddar.
Gratinerade pepparkakor med Västerbottenost
Riv osten och lägg den på pepparkakorna. Gratinera i 200 grader några minuter. Vänta några minuter innan du serverar kakorna till glöggen.
Kanelskorpor
(160 Skorpor)
Ingredienser:
150 g Smör
1 1/2 dl Socker
1 msk Bakpulver
2 tsk Stött kanel från kanelstång;
-ev något mer
7 dl Vetemjöl
1 1/2 dl Gräddmjölk
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda socker, bakpulver, kanel och
vetemjöl i en skål. Finfördela smöret i blandningen och tillsätt till
sist gräddmjölken. Arbeta snabbt ihop degen. Rulla ut degen till små
runda bollar och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Grädda i ugnen i
8-10 minuter.
Dela bullarna med gaffel medan de är varma och torka sedan halvorna i
ugnen på 150 grader tills skorporna fått färg och är torra.
Tack för recepten nelirotger.(L):p(Y)