Det har väldigt svårt att lyckas för mig att koka knäck eller kola. Oftast är det så att jag kokar och kokar - långt, långt över den föreslagna tiden - men smeten har svårt att komma upp i rätt temperatur, och är för lös. Funderar på om jag har fel sort kastrull, kanske? Kokar jag den inte tillräckligt häftigt? Eller för häftigt? Har någon vänlig person där ute ett förslag på vad det kan vara för fel jag gör? Det blir liksom aldrig färdigt.
svengelsk16 december 2013
Större kastrull kanske för att öka avdunstningen. Jag vill minnas att jag brukade göra fudge i en stekpanna.
annapatrik16 december 2013
Jag är ingen mästare på knäck men har lyckats lära mig att det ska vara en stor kastrull och det ska koka mycket mer än man tror, rör om ibland, jag tar knäcken när det visar 118 grader, annars blir den lätt för hård.
http://yrhattans.wordpress.com/
DoctorWho17 december 2013
Jag koka min knäck i mikron och gör kulprovet efter 7 min. Knäck i microugnen
AngieH17 december 2013
Jag kokar till 120, sen gör jag kulprov och ser om det verkar bra. Ibland låter jag det koka längre. Sen häller jag i smör och mandel. Använder gjutjärnspanna.
Men mitt allra bästa tips är för själva upphällningen.
slevar upp smet med soppslev i tetran som grädden kom i. Sen är det bara att hälla! svårt att förklara, men ni kan se bild här:
Det har väldigt svårt att lyckas för mig att koka knäck eller kola. Oftast är det så att jag kokar och kokar - långt, långt över den föreslagna tiden - men smeten har svårt att komma upp i rätt temperatur, och är för lös. Funderar på om jag har fel sort kastrull, kanske? Kokar jag den inte tillräckligt häftigt? Eller för häftigt? Har någon vänlig person där ute ett förslag på vad det kan vara för fel jag gör? Det blir liksom aldrig färdigt.
Större kastrull kanske för att öka avdunstningen. Jag vill minnas att jag brukade göra fudge i en stekpanna.
Jag är ingen mästare på knäck men har lyckats lära mig att det ska vara en stor kastrull och det ska koka mycket mer än man tror, rör om ibland, jag tar knäcken när det visar 118 grader, annars blir den lätt för hård.
http://yrhattans.wordpress.com/
Jag koka min knäck i mikron och gör kulprovet efter 7 min.
Knäck i microugnen
Jag kokar till 120, sen gör jag kulprov och ser om det verkar bra. Ibland låter jag det koka längre. Sen häller jag i smör och mandel. Använder gjutjärnspanna.
Men mitt allra bästa tips är för själva upphällningen.
slevar upp smet med soppslev i tetran som grädden kom i. Sen är det bara att hälla! svårt att förklara, men ni kan se bild här:
http://angiehults.blogspot.se/2013/12/basta-sattet-att-gora-knack.html
Inget kladd!
Tusen tack för bra tips! Jag testade igår och använde min stora lergryta. Det gick jättebra! T o m receptets föreslagna koktid stämde! God Jul på er!
Jag skrev fel. Naturligtvis använde jag inte lergrytan! Det var JÄRNGRYTA jag använde.