jag efterlyser tips på hur man får lussekatterna luftiga.
när jag bakar lussekatter blir de väldigt "kompakta"
vad kan man göra?
undrar också vad man ska ha för jäst (röd eller bå, för söta degar eller för bröd) till lussekatter, om man vill ha dem luftiga och saftiga ?
mkt tacksam för hjälp
AnneNi17 december 2009
Jag använder alltid röd jäst (för söta degar). Jag värmer mjölken och blandar allt, smöret rumstempererat i bitar (det går även att smälta smöret o hälla i mjölken, men jag har gjort som jag skrev i år...). Tänk på att inte ta för mycket mjöl! Det är nog det allra viktigaste! Degen kan vara ganska mjuk när du låter den jäsa första gången, skulle den vara kladddig när du ska baka ut den kan du ta i lite mer mjöl då, men bara precis så att den går att forma snyggt. Lycka till!
Bianca17 december 2009
Jag håller med AnneNi helt. Precis likadant gör jag fast jag har även kesella så jag kan känna mig nyttig :p. Inbillar mig att katterna blir saftigare men tror nog att det beror helt på hur mycket mjöl man har i. Specialvetemjöl brukar jag ha då bakegenskaperna blir bättre tycker jag.
lenajeanette17 december 2009
Finns recept där man använder vit sirap i degen, då brukar de bli luftigare bullar.
Lilloo17 december 2009
Jag bakade lussekatter igår och har inga direkta knep för att få dem bra. Jag använde mig av receptet nedan och använde ungefär 13 ½ dl mjöl och 2 dl socker. Har aldrig ätit sådana goda lussekatter förrut. Luftiga och saftiga. Dock fick degen jäsa lite längre än vad som var angivet pga att ugnen var upptagen av en lasagne. Super goda lussekatter.
hej
jag efterlyser tips på hur man får lussekatterna luftiga.
när jag bakar lussekatter blir de väldigt "kompakta"
vad kan man göra?
undrar också vad man ska ha för jäst (röd eller bå, för söta degar eller för bröd) till lussekatter, om man vill ha dem luftiga och saftiga ?
mkt tacksam för hjälp
Jag använder alltid röd jäst (för söta degar). Jag värmer mjölken och blandar allt, smöret rumstempererat i bitar (det går även att smälta smöret o hälla i mjölken, men jag har gjort som jag skrev i år...). Tänk på att inte ta för mycket mjöl! Det är nog det allra viktigaste! Degen kan vara ganska mjuk när du låter den jäsa första gången, skulle den vara kladddig när du ska baka ut den kan du ta i lite mer mjöl då, men bara precis så att den går att forma snyggt. Lycka till!
Jag håller med AnneNi helt. Precis likadant gör jag fast jag har även kesella så jag kan känna mig nyttig :p. Inbillar mig att katterna blir saftigare men tror nog att det beror helt på hur mycket mjöl man har i. Specialvetemjöl brukar jag ha då bakegenskaperna blir bättre tycker jag.
Finns recept där man använder vit sirap i degen, då brukar de bli luftigare bullar.
Jag bakade lussekatter igår och har inga direkta knep för att få dem bra. Jag använde mig av receptet nedan och använde ungefär 13 ½ dl mjöl och 2 dl socker. Har aldrig ätit sådana goda lussekatter förrut. Luftiga och saftiga. Dock fick degen jäsa lite längre än vad som var angivet pga att ugnen var upptagen av en lasagne.
Super goda lussekatter.