Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Var i ugnen ska plåten placeras?

 • Svesse60 29 september 2009

  Många goda bakrecept presenteras här på Matklubben, men jag och kanske många andra har lite svårt att veta var i ugnen plåten ska placeras. :'(
  Så därför skulle det vara toppen om alla som skriver in bakrecept, berättar var i ugnen plåten ska sättas in, i mitten, längst upp eller kanske längst ner. (Y)

  Tack på förhand, från en som inte är en bakexpert!
  Eva

 • Diddi1982 29 september 2009

  Jag håller med dig...jag bakar mycket och så, men då jag hittar nya bakverk alt. maträtter som ska vara i ugnen så behöver även jag veta var i ugnen det ska stå. Så ibland blir det verkligen en chansning då jag gör något och det inte står i receptet. Många gånger har mitten funkat bra, men många gånger har det även blivit bränt pga att det stått för högt upp.

  Men jag fick lära mig av min farmor att de flesta gångerna så ska plåten stå i mitten om inget annat skrivs i receptet..dessvärre så är det inte alltid det bästa pga att alla ugnar blir olika varma på samma grad man ställer in den på. Så man får pröva sig fram om man har flera plåtar av samma kaka m.m

 • Svesse60 29 september 2009

  Jag tror faktiskt att det är fler som kan ha problem med detta. Det är inte så kul när man misslyckas med baket, pga att man inte vet vilken fals plåten ska vara på. :'( Jag som inte är någon mästerbagare har misslyckats såååååå många gånger.......:@

 • sessa79 2 oktober 2009

  ja det är trist o misslyckas men man lär sig oftast av sina misstag ;) .. jag brukar sätta plåten ett snäpp under mitten om det ej står nått i receptet.. det brukar funka..

 • AnneNi 3 oktober 2009

  Jag förstår problemet och håller med.
  Ett tips är att kolla in i ugnen då och då under tiden det gräddas, för att se att det inte blir brännt samt att testa med provsticka för att se om det är klart. MIn ugn tex ger oftast ganska mycket färg, så ska något vara längs ner måste jag sätta gallret på botten av ugnen och sätta plåten/formen där för att det inte ska brännas, och ska det vara i mitten kan jag behöva sätta det på nedersta falsen. Så det viktigaste är nog att känna sin ugn och hålla koll när man testar något nytt.
  Men visst underlättar det att veta var det bör placeras, så skriv gärna det i recepten!

 • Okänd 3 oktober 2009

  Jag har mjuka kakor på lägsta falsen.......Långpannekakor på andra falsen nedifrån....limpor,frallor mm har jag också på första eller andra falsen nedifrån........småkakor kör jag också på andra falsen........Gratänger i mitten eller på andra falsen, beror på hur länge de ska gräddas....Ska jag steka kött eller nåt som tar mycket tid så kan jag ha det längst ner först och sen flytta upp det efter ett tag.
  Ingen ugn är den andra lik så det är knepigt att skrivain på vissa recept hur de ska placeras i ugnarna.....Dessa placeringar passar min ugn.
  Om ni är osäkra så kan ni titta i en kokbok för där står det oftast bra placeringar.
  Lycka till.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.