Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Varför gick inte degen att kavla?

 • FrokenLindgren 4 juni 2008

  Jag skulle baka goda vaniljhjärtan, eller snarare vaniljrundlar eftersom jag inte hittade hjärtformar men däremot vanliga typ mazarinformar i aluminium. Har suktat i ett par dagar så nu slog jag till. Åh så gott det skulle bli!(Y)

  Följde följande recept (http://receptfavoriter.se/recept/viewrecipe/vaniljhj%E4rtan)men degen gick inte att kavla utan att gå sönder eller fastna trots mjölat bakbord och kavel. :o Beror det på att jag inte har någon matberedare utan knådade ihop degen för hand? Men det borde väl gå att göra så också tycker jag. Jag använde svenskt smör, alltså inte margarin, men det borde inte heller påverka tycker jag? Det slutade med att jag tryckte ut degen för hand i formen och likaså med locket. Nu återstår att se hur det smakar sen, det luktar bara smör i hela lägenheten..

 • FrokenLindgren 4 juni 2008

  Hoppsan.. Det blev fel i länken till receptet. Här kommer det igen.

  http://receptfavoriter.se/recept/viewrecipe/vaniljhj%E4rtan

 • monac 4 juni 2008

  fråga "lenajeanette " här på matklubben...hon är vanilj-hjärtan-mästare:D

 • Okänd 4 juni 2008

  skulle säga att det gick för långsamt.
  fodringsdeg är ALLTID hemsk att kavla. Vi har till och med problem i skolan och där har vi ändå en kavlingsmaskin...
  tips är nog att ta lite deg i taget. ta florsocker istället för mjöl och kavla snabbt... degen ska helst vara kall också... låt den vila i kylen ett tag....

 • FrokenLindgren 5 juni 2008

  Jo, fick höra från sambon senare på kvällen att mördeg är förjävligt att kavla ut. Han pysslade en hel del med det när han gick på gymnasiet. Jag hade den på kylning och tog mindre bitar att kavla med men stört omöjligt ändå. Tänkte också att det kanske tog för lång tid, mycket möjligt. Hur som så har jag kommit fram till att jag i fortsättningen kommer köpa min vaniljhjärtan för det här var det inte värt, inte blev de speciellt goda heller.. (N)

 • Okänd 5 juni 2008

  annat tips är att göra sockerdeg istället för mördeg.
  Den är MYCKET!!!! eklare att jobba med! jag har helt övergivit mördeg och kör bara på sockerdeg numera! den går också att kavla ut mycket tunnare...
  Jag vet att det finns recept på socker deg i "Efterrätter, tårtor och godsaker (recept ur Bonnierskokbok)" av Jan Hedh och jag är nästan 100 på att Hedh har recept på det i sina andra dessert böcker. kan också finnas på www.dinnerbase.com sök på sockerdeg.

  Jag kan också ladda upp ett sockerdegs recept här på sidan (när jag får tid).

 • lenajeanette 8 juni 2008

  När jag bakar kakor eller formar och dyl väger jag alltid ingredienseran, det låter som det blev lite mycket mjöl i din deg.
  Ett annant tips är att kavla ut degen mellan plastfolie. Och ta lite deg i taget.

  Vad tråkigt att de inte blev bra, annars är ju vaniljhjärtan så gott trots att det är lite jobb med dem. Jag gör dem inte så ofta.

  Ska kolla igenom ditt recept och jämföra med det jag brukar göra och se om det är någon skillnad.
  Skriver igen.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.